Fókuszban Veszprém megye – 2. rész: gazdaság, beruházás, turizmus

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. Az ötvenharmadik rész fókuszában Veszprém megye gazdasági helyzete és turizmusa áll.

Gazdasági szervezetek

  • 2016. június 30-án 57 436 Veszprém megyei székhelyű gazdasági szervezetet szerepelt a nyilvántartásokban, melyeknek döntő többségét (51 917) vállalkozásként regisztrálták. A jelentős számú önálló vállalkozó jelenlétéből adódóan a megyében az ezer lakosra jutó vállalkozások száma (151) meghaladta ugyan a régió átlagát (141), de még így is jelentősen elmaradt az országostól (173).
  • A vállalkozások több, mint egyötöde a mezőgazdaság, 13%-a az ipar, építőipar, 12%-a az ingatlanügyletek, további 10-11%-a pedig a kereskedelem és vendéglátás nemzetgazdasági ágakban tevékenykedett. Közülük csak a mezőgazdaság és az ingatlanügyletek területén bővült a szervezetek száma.
  • Június végén az előző évinél 30%-kal kevesebb,745 megyei székhelyű vállalkozás ellen folyt fizetésképtelenséggel kapcsolatos eljárás. Továbbra is a kereskedelem és az építőipar vezette a legnagyobb cégbedőlési aránnyal rendelkező tevékenységek listáját, de az országoshoz hasonlóan egyre kockázatosabb szektornak számít a szálláshely-szolgáltatás is.

Beruházás

  • A Veszprém megyei székhelyű gazdasági szervezetek 2016 első félévében 58 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg, 2,1%-kal többet az egy évvel korábbihoz képest. Egy lakosra 168 ezer forint teljesítmény érték jutott, amivel Veszprém a fővárost követően negyedik a megyei rangsorban.
  • A legnagyobb beruházó iparban 22%-kal nőtt a ráfordítások nagysága, amelyen belül az invesztíciók közel fele a vegyi anyag-, egyötöde a közúti járműgyártásba áramlott. Míg azonban az előzőnél a beruházások volumene 24%-kal nőtt, addig az utóbbinál 17%-kal csökkent. A további jelentősebb súlyt képviselő ágak közül a mezőgazdaságba 14, a kereskedelembe 15%-kal többet invesztáltak, ugyanakkor a szállítás raktározás ág teljesítménye csaknem a felére esett vissza.
  • Anyagi-műszaki összetétel szerint a beruházások 32%-át építések, kétharmadát pedig gépbeszerzésekhez kapcsolódó kiadások adták. A gépberuházások 64%-a importból származott, a hazai partnertől beszerzett gépekre 19, a külföldről vásároltakra 8,3%-kal többet költöttek.

Turizmus

  • A kereskedelmi szálláshelyeken június végéig 230 ezer vendég 551 ezer vendégéjszakát töltött el. 2015 I. félévéhez képest a belföldi vendégek száma 2,2, eltöltött vendégéjszakáik száma 3,6%-kal nőtt, ezzel szemben a külföldiek száma 2,2, vendégéjszakáik száma pedig 3,4%-kal csökkent.
  • A 204 működő szálláshely mintegy 25 700 férőhelyet kínált az idelátogatóknak. A vendégek kétharmada szállodában foglalt szobát, 7–7%-uk választotta a kempingeket és a panziókat, összesen egyötödük pedig az üdülőházakat és a közösségi szálláshelyeket.
  • A megye vendégkörének négytizedét Balatonfüred és Balatonalmádi szálláshelyei fogadták (70 ezer, illetve 24 ezer főt).
  • A hazai vendégek voltak többségben, az országhatárokon túlról 40 ezren érkeztek. Tavalyhoz képest kevesebb német, osztrák és cseh látogató szállt meg a megyében, negyedével bővült viszont a lengyel és egytizedével a szlovák vendéglétszám.
  • A szálláshelyek bruttó 6,6 milliárd forint árbevételt értek el – 3,6%-kal többet, mint 2015 I. félévében –, ennek 52%-át a szállásdíj tette ki. A vendégek 703 millió forint értékben fizettek SZÉP-kártyával, ami az egy évvel korábbinál a tizedével magasabb összeg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Új ásványvízgyár épül Soltvadkerten

Mintegy 400 millió forint európai uniós támogatásból két csarnokkal és új, innovatív eszközökkel bővíti ásványvízgyártó kapacitását a soltvadkerti Pho...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!