Fókuszban Veszprém megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. Az ötvennegyedik rész fókuszában Veszprém megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • A megye ipari termelése a telephely szerinti megfigyelés alapján 457 milliárd forintot tett ki, ez 5,5%-os bővülést jelent 2015 I. félévéhez képest. Veszprém megye az ország ipari termelésének 3,3%-át adta. Egy lakosra 1,3 millió forint termelési érték jutott, kevesebb, mint az országos átlag.
  • A Veszprém megyei székhelyű, legalább 50 főt foglalkoztató ipari vállalkozások kibocsátása 453 milliárd forint volt, 6,6%-kal magasabb a tavaly I. félévinél.
  • Az ipari produktumok felét a járműipar állította elő. Az ágazat kibocsátása 12, export-árbevétele 13, belföldi eladásainak értéke 10%-kal nőtt. A termelésben 13%-os részesedésű kohászat és fémfeldolgozás teljesítménye 30%-kal bővült (az ágazatban a belföldi és a külföldi kiszállítások értéke egyaránt emelkedett), míg a termelés 8,0%-át adó vegyianyag-gyártás volumene több mint az ötödével visszaesett.
  • Az ipari termelők 355 milliárd forint export-árbevétele 6,5%-kal, 94 milliárd forint belföldi árbevétele 7,7%-kal meghaladta a tavalyit.
  • A legalább 50 fős ipari vállalkozásoknál az egy évvel korábbihoz képest 1500 fővel több, 23,3 ezer munkavállaló állt alkalmazásban.

Építőipar

  • 2016 első félévében a legalább öt főt foglalkoztató Veszprém megyei építőipari szervezetek összehasonlító áron egyharmadával kevesebb, 11,3 milliárd forint termelési értéket realizáltak az egy évvel korábbihoz képest. Építményfőcsoportok szerint a termelési érték kétharmadát kitevő épületek építésénél 31, míg az egyéb építmények építésénél 38%-os csökkenés volt tapasztalható.
  • Az épületépítések visszaesését az ágazati bontás szerinti adatok is jól mutatják: a főtevékenységként épületek építését végző szervezetek termelési értéke 40, a szintén főként az épületépítéshez kötődő szaképítési munkákat végzőké 23%-kal csökkent. A termelés legkisebb hányadát (17%-át) kitevő egyéb építmények építése ágazat teljesítménye 36%-kal esett vissza egy év alatt.
  • A 2016. június végi szerződésállomány a felére esett vissza, az új szerződések értéke pedig 16%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Lakás

  • Veszprém megyében 2016 I. félévben másfélszer annyi lakást adtak át (124), mint egy évvel korábban. A megyék rangsorában Vas, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megye után itt volt a legnagyobb az emelkedés mértéke, az országos átlagot 40 százalékponttal haladta meg. A megyeszékhelyen 34, a városokban 60, a községekben 30 lakás használatba vételét regisztrálták.
  • Bár még mindig elsősorban magánszemélyek építkeznek, már emelkedett a vállalkozások által értékesítés céljára építtetett lakások száma is. Ezzel összefüggésben csökkent az új lakások átlagos alapterülete, a tavalyi 113m2-ről 99m2-re. Az építési formák között a többszintes, többlakásos épület volt a legkedveltebb.
  • Két lakás kivételével valamennyi csatlakozott a közműves csatornahálózathoz, 108-ban gáz biztosítja a fűtéshez szükséges energiát.
  • Az építési engedélyek és egyszerű bejelentések száma 423 volt az első félévben, ebből 156-ot a megyeszékhelyen, 62-t Balatonfüreden regisztráltak. A községek közül Márkón (27 lakás) és Nemesvámoson (15 lakás) várható jelentős számú lakásépítés a közeljövőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!