Fókuszban Zala megye – 3. rész: ipar, építőipar, lakás

Agro Napló
A KSH online kiadványt jelentetett meg Fókuszban a megyék címmel, melynek segítségével a főváros, valamint a 19 megye társadalmi-gazdasági helyzetének alakulásáról tájékozódhatnak az érdeklődők. Az Agro Napló ebből a kiadványból szemezget 20 héten keresztül. Az ötvenhetedik rész fókuszában Zala megye iparának, építőiparának és lakáspiacának helyzete áll.

Ipar

  • 2016 június végéig a 4 főnél többet foglalkoztató ipari vállalkozások zalai telephelyein a termelés volumene 12%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, miközben országosan 2,7%-os növekedés történt. Az egy lakosra jutó 933 ezer forint termelési érték kétharmada az országosnak.
  • A legalább 50 főt foglalkoztató, megyei székhelyű vállalkozások és nonprofit gazdasági társaságok kibocsátása 94 milliárd forintot tett ki, ami összehasonlító áron 1,9%-kal magasabb a tavaly első félévinél. A teljesítmény bővülése az országosnál mérsékeltebb volt.
  • A jelentősebb teljesítményű feldolgozóipari ágazatok közül az élelmiszeriparban, a gumi-, műanyag- és építőanyagiparban emelkedett, a gép, gépi berendezések gyártásában 16%-kal csökkent a termelés. Döntően ágazati szerkezet változás következtében legnagyobb mértékben (több mint kétszeresére) a kohászat, fémfeldolgozás teljesítménye nőtt.
  • Június végéig a vállalkozások 95 milliárd forint árbevételt realizáltak, 4,6%-kal többet mint 2015 azonos időszakában. A növekedés elsősorban az export 7,0%-os bővülésének köszönhető.

Építőipar

  • A zalai székhelyű építőipari szervezetek első félévi teljesítménye közel 12 milliárd forintot tett ki, ami összehasonlító áron 31%-kal maradt el az előző év azonos időszakitól. A megyében mért változás az országoshoz hasonló volt. Egy lakosra 43,2 ezer forint termelési érték jutott, mely az országos átlag 83%-a.
  • Építményfőcsoport alapján az épületek építése teljesítménye ötödével volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, míg az egyéb építmények építésénél négytizedes visszaesés következett be.
  • Az alágazatokat tekintve az építőipari teljesítmény 36%-át az épületek építése adta, itt az átlagosnál kisebb volt a csökkenés. A legkevésbé, mintegy tizedével a speciális szaképítések volumene csökkent, míg az egyéb építmények építése az egy évvel korábbi teljesítmény felét sem érte el.
  • Az építőipari termelés döntő része továbbra is a nagyobb létszámú szervezetekhez köthető. A legalább 50 főt foglalkoztatók körében a közműépítés, a 10–49 fős vállalkozások esetében a speciális szaképítés volt a meghatározó.
  • A június végéig kötött új szerződések értéke kisebb az egy évvel korábbinál, a tárgyidőszak végi állomány viszont 15%-kal magasabb annál.

Lakás

  • A megyében nőtt az építési kedv: az első félévet tekintve öt éve nem épült annyi lakás, mint idén. Június végéig 109 új lakás kapott használatbavételi engedélyt, 16%-kal több mint az előző év azonos időszakában. A növekedést a piaci célú építkezések befolyásolták kedvezően, mivel saját használatra kevesebb készült.
  • Tízezer lakosra 4,0 lakásépítés jutott, amely a főváros és a megyék sorrendjében az ötödik legmagasabb értéket jelentette.
  • A lakások döntő részben a megye turisztikailag frekventált térségében épültek, 83%-ukat ugyanis a Keszthelyi járásban adták át.
  • A vállalkozások a tavaly ilyenkorinál jóval több – már majdnem annyit mint a lakosság – lakást építtettek.
  • Az új lakások átlagosan 105 m²-esek, 10 m²-rel kisebbek az előző év azonos időszakában épülteknél.
  • További kedvező változásokat jelez, hogy a kiadott új lakásépítési engedélyek és az egyszerű bejelentések száma 1,7-szeresére, 191-re nőtt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!