Földárverések: egyszerűbbé válik és bővül a földhitel-program

Agro Napló
Javít a földhitelhez jutás feltételein és bővíti a hiteligénylés lehetőségét  a kormány - közölte a Miniszterelnökség szerdán az MTI-vel.

Arról is tájékoztattak, hogy a hitelt közvetítő Budapest Bank által kiadott hitelígérvény összege már meghaladta a 170 milliárd forintot.

Az egyik változás szerint az elővásárlási jogával élni kívánó gazdáknak nem kell részt venniük az árverésen ahhoz, hogy hitelt igényelhessenek. Egy másik ésszerűsítés szerint a hitelfelvételnél annak a földművesnek is csak 10 százalék önerővel kell rendelkeznie, aki az árverezett föld használati jogával bíró mezőgazdasági vállalkozásnak legalább 25 százalékban tulajdonosa - írták.

Így kevesebb önerő mellett juthat hitelhez, aki a föld haszonbérlője, vagy arra már megkötött jövőbeni szerződéssel rendelkezik, a művelésére megbízási szerződése van, vagy a földhasználati joggal rendelkező társaságnak legalább negyedrészben tulajdonosa. Minden más esetben az önrész a vételár 20 százaléka - idézte fel a Miniszterelnökség.

A Budapest Bank fiókhálózatában elérhető MFB-NHP földhitel iránt fokozott az érdeklődés. Az összes kiadott hitelígérvény összege már meghaladta a 170 milliárd forintot, és a ténylegesen folyósított hitelek összege is magas, de a kiadott hiteligérvények összegénél alacsonyabb lesz. Az egyes földrészletekért ugyanis több földműves is versenybe száll, és az igénylést benyújtók közül végül többen kevesebb hitelt vesznek fel vagy egyáltalán nem is folyamodnak kölcsönért - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hamarosan indul az NHP kötvényprogram

Hamarosan indul az NHP kötvényprogram

A növekedési kötvényprogram (nkp) elindításával elkezdődhet egy egészséges verseny a bankhitelek és a kötvénypiaci forrásbevonás között, a vállalati-k...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!