Földforgalmi kérdezz - felelek

Agro Napló
A 2019. január 11-én hatályba lépett földforgalmi törvény változásával számos kérdés merült fel a földtulajdonosok körében. A leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat gyűjtötte össze a könnyebb eligazodás céljából a nak.hu.

Változott a termőföld adásvétel kontrolljának folyamata?

2019. január 11-től a helyi földbizottság a köztudomású tények, a legjobb ismeretei alapján és az érintettekről beszerzett információk együttes mérlegelésével értékeli a szerződést.

A szerződés vizsgálatának folyamatából kikerülnek az önkormányzatok. A hozott döntést a bíróság pedig már nem változtathatja meg, csak új eljárásra utasíthat.

Szükséges földcserék esetén földbizottsági vizsgálat?

Most már a földcserék esetén is szükséges a helyi földbizottság jóváhagyása. Az értékelés során vizsgálni kell többek között azt is, hogy az ügylet elősegíti-e a birtokösszevonást.

Változott az elővásárlási jogosultak köre?

Kiemelt ranghelyen az állattartók, a kertészek és a vetőmag-előállítók állnak.

Módosult az előhaszonbérleti jogosultak és ranghelyeik sorrendje?

Az állattartókkal és az ökológiai gazdálkodást folytatókkal egy helyen élhetnek előhaszonbérleti jogukkal a kertészek és vetőmag-előállítók, és innentől velük egy helyre kerülnek a volt földhasználók is.

Jogtalan szerzés esetén lehet élni vételi joggal?

Aki visszaéléssel szerzi meg a földjét, attól azok a gazdák, akik az elővásárlási sorban hátrébb szorultak, eredeti áron megvásárolhatják a termőföldet. Ha egyikük sem él vételi jogával, akkor az állam veszi meg a birtokot.

Kedvezőbb a helyben lakó szomszédok helyzete?

Mostantól azok is helyben lakó szomszédnak minősülnek, akiknek a földje ugyan szomszédos, de azt a településhatár elválasztja. Így innentől erre hivatkozva élhetnek ők is elővásárlási és előhaszonbérleti joggal.

Megszűnnek a feles bérleti és részesművelési szerződések?

2019. január 11-től nem lehet feles bérleti és részesművelési szerződéseket kötni. A már meglévők a szerződés lejártakor, de legkésőbb tíz év múlva, 2028. december 31-én megszűnnek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan fizessük a földbérleti díjat?

Hogyan fizessük a földbérleti díjat?

Január 1-től egy új szabályozás lépett életbe a haszonbér megfizetésében, eszerint csak banki átutalással vagy belföldi postautalvánnyal lehet fizetni...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!