MENÜ

Folytatódik az életminőség javítása a Magyar Falu Programban

Agro Napló 2021.03.02.

Folytatódnak a helyi életminőséget javító beruházások a kisebb vidéki településeken a Magyar Falu Program segítségével – hangoztatta budapesti sajtótájékoztatóján március elején a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

 

Gyopáros Alpár közölte – az MTI beszámolója szerint –, hogy főként pályázati formában juttatnak forrásokat a kedvezményezetteknek, amelyek elsősorban kistelepülési önkormányzatok, alacsonyabb arányban egyházközségek vagy falusi civil szervezetek.

Emlékeztetett: a pályázati kiírásokat 2019-ben indították el, két év alatt 130 milliárd forinttal támogattak több mint 12 ezer nyertes pályázatot.

Ezeket a fejlesztéseket folytatják idén is. Első körben, a február közepén már meghirdettek pályázatokat: a döntően önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok - óvodák, orvosi rendelők, közösségi terek - építését felújítását. Erre a célra több mint 21 milliárd forintot biztosít a kabinet – emelte ki a kormánybiztos.

A második szakasz pályázatait március elején hirdették meg. Egyrészt falusi utcák, kerékpárutak, hidak építéséhez, felújításához kínálnak forrásokat. Egy jelentkező ezekre legfeljebb 40 millió forintot kaphat. Másrészt a történelmi egyházak falusi egyházközségei részesülhetnek juttatásban közösségi terek felújítására, működtetésére. A két célra együttesen 23 milliárd áll rendelkezésre, pályázni március 31. és április 30. között lehet.

Ilyen pályázatok eddig is léteztek – emlékeztetett Gyopáros Alpár. Az elmúlt két évben több mint 1000 helyszínen újítottak fel falusi utcákat 22 milliárd forintért, egyházi közösségi terek pedig 800 helyszínen több mint 13 milliárdot nyertek.

Idén új kedvezményezetteket is bevonnak a Magyar Falu Programba: a falusi kisboltokat – hangsúlyozta a kormánybiztos. Ennek célja egyrészt a már működő üzletek megmentése, másrészt a bezárt falusi kisboltok újranyitásának ösztönzése. Az elnyert összeg a 60-70 millió forintot is elérheti. A kisboltok támogatására 45 milliárd forintot fordít a kormány.

A lebonyolító a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., ennek honlapján, a bgazrt.hu oldalon előjegyzésre, valamint további tájékozódásra nyílik lehetőség – közölte Gyopáros Alpár.

Az esemény sajtóanyagában azt írták, hogy a Magyar Falu Program célja a legfeljebb 5 ezer állandó lakosú települések elmúlt évtizedekben tapasztalható népességcsökkenésének megállítása. A program harmadik éve tartó költségvetése meghaladja a 600 milliárd forintot – olvasható az összefoglalóban.