Fontos a dísznövényágazat stratégiai céljainak támogatása

Agro Napló
A magyar díszkertészeti termékek versenyképes minőséget képviselnek mind a hazai, mind az európai piacokon, ezért fontos a dísznövényágazat stratégiai céljainak támogatása – jelentette ki az agrárminiszter a Hungaro Green 2020 szakmai napon, szeptember elején Szigetszentmiklóson.
Fotó: Fekete István

Nagy István üdvözlőbeszédében arra hívta fel a figyelmet – tájékoztatta lapunkat az Agrárminisztérium (AM) –, hogy Magyarországon mintegy 2000 hektár szabadföldi és 315 hektár növényházi felületen folytatnak főként faiskolai- és rózsatőtermesztést, növényházi cserepes dísznövény- és vágott virág termesztést, szabadföldi évelő növény-, szárazvirág-, valamint virágmagtermesztést. Az ágazat csaknem 500 milliárd forintos árbevételt termel évente. Ezen a területen mintegy 14 ezer gazdasági egység működik. Ezek 120 ezer embernek adnak munkát, biztosítanak megélhetést.

A miniszter kiemelte: a koronavírus-járvány miatt a kormány azonnali segítségként, első lépésben terjesztette ki a dísznövény ágazatra is a jelentős mértékű járulékkedvezményt. Emellett a valamennyi gazdasági szereplő számára elérhető hiteltörlesztési moratórium, illetve a kisadózók számára bevezetett adófizetési könnyítés is nagymértékben javította a vállalkozások helyzetét.

Az egyszerűsített foglalkoztatásban pedig további könnyítés történt, mely érintette a szektort. Hozzátette: a növénytermesztési ágazatban megvalósuló alkalmi és idénymunka esetében, a törvény által meghatározott éves időkorlát 120 napról 180 napra növekedett. Ezen túlmenően az alkalmi munka időtartama a legfeljebb havi 15 napról havonta 20 napra emelkedett.

A tárcavezető kifejtette: a Nemzeti Élelmiszergazdasági Válságkezelő Programból, az egyes kertészeti tevékenységet végző vállalkozások részére, a kormány további 1,4 milliárd forint összértékű támogatást nyújt.

A dísznövénytermesztők foglalkoztatottanként 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kapnak, melynek felső korlátja 100 ezer euró, mintegy 35 millió forint. A támogatási program második szakasza jelenleg is nyitva áll, szeptember 14-ig lehet pályázni. Az idei évben a Vidékfejlesztési Programban (VP) pedig további 30 milliárd forintnyi beruházási forrás lesz elérhető .

A miniszter szerint az említett intézkedések segítségével, továbbá a kertésztársadalom áldozatos munkájának és a szakmaközi szervezet hatékony tevékenységének köszönhetően az ágazat helyzete mostanra stabilizálódott.

Nagy István köszönetet mondott azért, hogy ezekben a nehéz hónapokban is, a kertészek munkájukkal járultak és járulnak hozzá környezetünk, lakóhelyünk színesítéséhez, szépítéséhez, az emberek lelki egészségének megőrzéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!