2024. március 29. péntek Auguszta

Fontos betartani a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapját

Agro Napló
Fontos betartani a gyümölcs- és a szőlő szaporítóanyagok kitermelési határnapját – hívja fel az érintettek figyelmét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) legfrissebb, témáról szóló ismertetőjében.

A hatósági tájékoztatás kiemeli: a szabadgyökerű gyümölcsfa-iskolai és szőlőiskolai ültetési anyagok termelési ciklusa ősszel, a növényállományok kitermelésével zárul. Előbbiek esetében október 10., míg a szőlőre vonatkozóan október 20. a kitermelési határnap.

Túl korai felszedés esetén a növények nem tudják elérni a megfelelő beérettséget, csökkent értékűek lesznek. Ezért a Nébih felhívja mind a termelők, mind a forgalmazók figyelmét, hogy fordítsanak kiemelt figyelmet a kitermelési határnapok betartására, a forgalmazási időszak tervezésekor vegyék azt figyelembe. 

A kitermelési határidő betartását a hatóság is kiemelten vizsgálja ellenőrzései során. Szabálytalanság esetén a forgalmazástól történő eltiltásra, és 250 ezertől akár 5 millió forintig terjedő minőségvédelmi bírságra számíthatnak az előírást megszegők.

A határnapoknak a növények fejlődésében betöltött meghatározó szerepéről részletesen olvashatnak az érdeklődők a Nébih weboldalán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!