Formálódik az osztatlan közös végzete

Agro Napló
Már október elején kormány elé kerülhet az osztatlan közös földtulajdon megszüntetéséről szóló tervezet. Nagy István szerint hosszabb távon a földalap által megvásárolt, majd eladott részarány tulajdonból befolyó bevételből finanszíroznák a folyamatot.

Jelenleg az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséről szóló törvénytervezet társadalmi vitája zajlik - a szakmaközi szervezetek és szakmai érdekképviseletek mondhatják el a véleményüket az abban foglaltakról -, a véglegesített javaslat októberelejére már a kormány elé kerülhet - mondta az Agro Napló érdeklődésére Nagy István agrárminiszter. Szavai szerint a kárpótlási jegyek ügyének lezárásához, a részarány tulajdon megvételéhez a folyamat kezdetén mindenképpen egy direkt erre a célra elkülönített költségvetési forrásra, egy kezdő költségvetésre lesz majd szükség, erre nem elegendő a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet számára a büdzsében megszabott keret.

Az NFA-nak azonban fontos szerepe lesz az elképzelések megvalósításában: azt szeretnék, hogy egy idő után a folyamatos vásárlás mellett - normális birtokméretté alakítás után - értékesítés is legyen, és a saját költségvetését tudná forgatni minderre. A tárcavezető szerint meg kell előlegezni azokat a milliárdokat, amivel beindítható a folyamat, hosszabb távon azonban önfenntartóvá tennék az NFA tevékenységét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!