MENÜ

Fórum az élelmiszeripar fejlődéséért Bábolnán

Agro Napló 2021.09.13.

Az utóbbi években az agrártámogatások területén mind a kedvezményezetti kör, mind a támogatandó üzemmérettel kapcsolatban megváltozott a szemlélet – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége Élelmiszer-gazdasági Fórumán, Bábolnán.

 

Feldman Zsolt „Élelmiszeripari és agártámogatási lehetőségek” című előadásában hangsúlyozta – tette közzé a kormányzati hírportál -, hogy az Európai Unió 2021-2027 évi költségvetési ciklusában a Közös Agrárpolitika második pillérét érintően a nemzeti társfinanszírozás 80 százalékra emelkedett az előző költségvetési időszak 15 százalékos nemzeti társfinanszírozásával szemben. Így, az eddigiekhez képest háromszor több forrás áll az élelmiszer-gazdasági termékpálya szereplői rendelkezésére.

Kiemelte: a ma elérhető támogatások már a termékpálya-szemléletet tükrözik, ezért is hirdettek meg támogatásokat az élelmiszeripari üzemek fejlesztésére, és a támogatottak körébe kis- és nagyüzemek egyaránt bekerültek. Ettől a támogatási csomagtól azt várják, hogy az agrár-élelmiszer termékpálya szereplői megerősödnek, az üzemek technikai színvonala javul, így jobban megfelelnek majd a piaci kihívásoknak. Épp ezért a tervek között a különböző együttműködési formák, integrációk támogatása is szerepel – mondta Feldman Zsolt.

 

am_bábolnai_élelmiszeripari_fórum_kép_12-k

 

A 2023-ban elinduló uniós új közös agrárpolitikával (KAP) kapcsolatban az államtitkár elmondta, most zajlik a tagállamokban az úgynevezett nemzeti stratégiai tervek kidolgozása. A tervezést megnehezíti, hogy az Európai Parlament novemberre tervezi a 2027-ig érvényes jogszabályrendszer elfogadását, a stratégiai terveknek pedig ezen szabályozásoknak kell megfelelniük. Emellett számos egyéb kritériumrendszert is be kell építeni a nemzeti tervekbe, mint például az európai zöld megállapodást (Green Deal).

A 34. Bábolnai Gazdanapok keretében az Agrárközösség, a Magyar Mezőgazdaság Kft. és a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közössége (MVÜK Zrt.), közösen rendezte meg az Élelmiszer-gazdasági Fórumot, amelynek célja az volt, hogy életre hívják Magyarország legnagyobb élelmiszer-gazdasági közösségét. Elősegítve a kapcsolatépítést és tudásmegosztást a lehető leggyorsabb módon azért, hogy az élelmiszeripar a lehető legtöbbet hasznosíthassa az elkövetkezendő évek változásaiból – tartalmazza az összefoglaló.