MENÜ

Frissítették a gyümölcs-faiskolai törzsültetvények adatbázisait

Agro Napló 2021.01.22.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatósága a beérkezett faiskolai leltárjelentések, valamint a törzsültetvények szemléin felvett információk alapján frissítette a „Gyümölcs-faiskolai szaporítások” és „Gyümölcs törzsültetvények” elnevezésű adatbázisokat.

 

A hatósági információk alapján a feldolgozott faiskolai szaporításokban 122 termelő vállalkozás vett részt. A faiskolai termékek túlnyomó részét az oltványok adják, nagyon sok fajta-alany kombinációval. A korábbi évekkel ellentétben most a sajátgyökerű szaporítások (bogyós fajok és mogyoró) és az újabban termesztésbe és szaporításba vont gyümölcsfajok is megtalálhatók itt.

A törzsültetvények adatbázisában szerepelnek a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet négy kutatóállomásán fenntartott Prebázis és Bázis, valamint a 27 vállalkozás által fenntartott Certifikált törzsültetvény tételek. Ezek a növényállományok szaporító alapanyagokat termelnek, amelyeket a Certifikált ültetési anyagok előállítása során használnak fel.

Az adatbázisok közzététele segítséget kíván nyújtani a gyümölcstelepítőknek és a fajták szaporítóanyagai iránt érdeklődőknek az ültetési anyagok kereséséhez, egyben a szaporítóanyag termelőknek, forgalmazóknak is, partnerkapcsolataik fejlesztéséhez.

Mindkét táblázat a 2020-as állapotot mutatja és a Nébih weboldalán érhető el.