Fűben, fában orvosság mottó jegyében rendezik meg az idén a Magyar ízek utcáját

Agro Napló
A Fűben, fában orvosság mottó jegyében rendezik meg az idei Magyar ízek utcája elnevezésű eseményt augusztus 20-22. között a Várkert Bazár környékén a Lánchíd és a Döbrentei tér között Budapesten – jelentették be a szervezrők a rendezvény sajtótájékoztatóján.

A háromnapos rendezvényen a korábbiakhaz hasonlóan élelmiszer-előállítók és -készítők, cukrászok, pékek, továbbá a vedéglátó szakma jeles képviselői várják az érdeklődőket – közölte Novotny Antal, a Magyar ízek utcája főszervezője a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón a fővárosban.

A rendezvény célja – foglalta össze az MTI –, bemutatni a Kárpát-medence gazdag ízvilágát és gasztrokultúráját, így érkeznek résztvevők egyebek mellett Kárpátaljáról, a Felvidékről és az Őrségből, emellett idén a gyógyító növényekre, fűszerekre, ételekre, italokra, gasztrokulturális elemekre helyezik a hangsúlyt.

A látogatók megkóstolhatják Magyarország tortáját és cukormentes tortáját, valamint a Szent István-napi kenyereket is. Mint Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének társelnöke felidézte, az idén tizenötödik alkalommal megrendezett versenyen a Magyarország tortája címet Fodor Sándornak, a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának Napraforgó elnevezésű tortája nyerte el.

Idén az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmából alversenyt is hirdettek. Erre olyan tortákat vártak, amelyek meghatározó összetevői Magyarország erdeiben, mezein megtalálhatóak. A mezőnyben végül a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián Nimród fantázianevű tortája lett a győztes. Szintén Füredi Krisztián nyerte meg a Magyarország cukormentes tortája versenyt, a hozzáadott cukor nélkül készült, Beszterce rózsája fantázianevű süteményben a sárgabaracké a főszerep.

A Szent István-napi kenyér címet idén a solymári Hel Pékség Solymár gyöngye elnevezésű kenyere nyerte el, az év innovatív kenyere a tiszakécskei Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere lett. A rekordszámú versenyző két kategóriában és két fordulóban mérethette meg magát a Magyar Pékszövetség X. Szent István-napi kenyérversenyén – emlékeztetett Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Emellett a Magyar ízek utcája programjai között bábszínházi előadások, közlekedésbiztonsági foglalkozások, véradás, vércukorszint-mérés és koncertek is szerepelnek.

Az Agro Naplót a Magyar Pékszövetség még arról is tájékoztatta, hogy nagyanyáink kenyere XXI. századi köntösben hódíthatja majd meg idén a Magyar Ízek Utcájára látogatókat.

A Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét tizedik alkalommal rendezte meg, ahol kiválasztották az Ország Kenyerét, azaz a hagyományos Szent István-napi kenyeret, valamint az év leginnovatívabb kenyerét is. Jól tükrözi az aktuális fogyasztói trendeket nemcsak a két nyertes termék, hanem a versenyre nevezett összes kenyér is.

A Várkert Bazárban tartott sajtótájékoztatón a pékszövetségi kenyérverseny mindkét kategóriájában átadták a díjakat az első három helyezettnek.

Szent István-napi kenyér kategória:

  • Solymár Gyöngye – solymári Hel Pékség Kft. – Szász Krisztián, tulajdonos és Horváth Zoltán, kereskedelmi igazgató vették át a díjat
  • Kézműves kenyér - tiszakécskei Fejedelmi Pékség – a pékség egyik tulajdonosa Lovas József és lánya, dr. Lovas Nóra vették át a díjat
  • Falusi kovászos burgonyás kenyér - dunabogdányi Heim Sütöde Bt. – Heim Endre tulajdonos vette át a díjat
  • Innovatív kenyér kategória:

  • Tisza-parti magvas kézműves kenyér - tiszakécskei Fejedelmi Pékség – Lovas József és dr. Lovas Nóra
  • Tokaji Aranykenyér – balmazújvárosi Balmaz Sütöde Kft. – Fülep Ádám
  • Vásári Káposztás kenyér – budapesti Szega Camembert Kft. – Lusztig Ákos
  • Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!