Gabonahozamok: műholdról sem biztatóbb a kép

Agro Napló
Az Európai Bizottság Mezőgazdasági Meteorológiai Intézete (MARS) a 2019. február-márciusi időszak alapján értékelte a lehetséges területi gabonahozamokat az éghajlati adatok tükrében. A MARS előrejelzése szerint a magasabb hozam 16 uniós tagállamban lehetséges – olvasható a nak.hu-n.

Az enyhe tél az EU számos terültén lehetővé tette a kedvező kondíciójú állományok kialakulását. A keleti részen a károk minimálisak, a vegetációs időszak nagyon hamar elkezdődött, a gabonaállomány erősen fejlettnek mondható. Azonban vannak olyan területek, ahol rendkívül nagy a csapadékhiány, ami magas hőmérséklettel is párosul. Európa déli, délnynyugati régiója – Spanyolország jelentős része és majdnem egész Olaszország –, továbbá a délkeleti régió is érintett. Az északkeleti részen – Lengyelországtól a balti államokig – az átlag feletti meleg volt jellemző. Közép- és Észak-Európa fennmaradó részein az éghajlati tényezők még az átlagos ingadozási tartományon belül voltak, beleértve az enyhe telet is.

A MARS európai és észak-afrikai helyzetképe (kép)

Az őszi vetésű gabonák esetében a MARS előre jelezte a várható hozamokat regionális szinten, mely szerit az EU egészére nézve 5,81 t/ha búzahozam várható. Az értékelés során célszerű az ötéves átlagot figyelembe venni, mivel előző évben szárazság volt jellemző az EU számos régiójában. Ennek eredményeként a várható gabonahozamok 1,8 %-kal haladhatják meg az ötéves átlagot, ami az eddigi kedvező időjárási tényezőkhöz köthető.

A MARS előrejelzése szerint a magasabb hozam 16 uniós tagállamban lehetséges. Különösen a balti államok emelkednek ki, több mint 5%-kal és Románia 8%-kal. Franciaország esetében a MARS 3%-os hozamnövekedést vár az ötéves átlaghoz képest, míg a spanyol gabona esetében 4,5 %-ost. Németország azonban csak 0,5 %-kal fogja meghaladni a többéves átlagot, de a gyenge előző évhez képest a hozamok 17%-kal nőhetnek.

Magyarország öt éves átlag alatti hozamra számíthat

 A MARS szerint 9 uniós tagállam esetében alacsonyabbak lesznek a termésszintek az ötéves átlagnál; ide tartozik Ausztria, Magyarország, Bulgária, Szlovénia és Görögország is. A fekete-tengeri térséggel szomszédos EU-s országokban a MARS prognosztizálása szerint a gabona termésmennyisége, az enyhe tél és a túlnyomó többségben elegendő csapadék miatt, az éves tendenciákat megközelítő lesz. Különösen igaz ez Ukrajna nagy régióira.

Oroszország differenciált értékelést alkalmaz. A déli területeken rövid volt a tél és kevés csapadék esett. A meleg hőmérséklet gyors olvadáshoz vezetett, ami kedvezett a növények növekedésének. A kérdés viszont az: a talajban található nedvesség elég lesz-e a betakarításig? Az oroszországi északi területeket a 30 és 70 cm közötti hótakaró védte a növényeket a hidegtől, valamint elegendő nedvességet biztosított az olvadásig.

Afrika északnyugati partján, a Maghreb-államokban túlnyomórészt kedvező körülmények érvényesülnek, magas importigényekkel. Algériában az átlag feletti búzamennyiség várható. Az állományok két héttel előrébb járnak a vegetációban, és van, ahol már virágoznak. A bevételek előreláthatólag a középszint felett várhatóak. Azonban ezek a megállapítások az előző évben is hasonlóak voltak, viszont jött egy nagyon száraz nyár, ami megváltoztatta az eredményeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!