Gabonapiaci helyzet a koronavírus idején

Agro Napló
Az idei globális gabonatermés rekordszintű lehet a Nemzetközi Gabonatanács (IGC) év eleji előrejelzése szerint ugyanakkor a szervezet arra is figyelmeztetett, hogy a betakarított termés nagyságára befolyással lehet a koronavírus.

A világjárvány szinte mindenre hatással van, így a gabonapiacot is elérte. Az eddig történt hatásokról és kilátásokról nyilatkozott az Agro Naplónak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke.

Petőházi Tamás

A koronavírus terjedése és azt követő intézkedések, hogyan befolyásolták a gabonakereskedelmet? 

A magyar szántóföldi növénytermesztők viszonylag hamar érzékelték a koronavírus okozta piaci hatásokat. Év elején már számos gabona és inputanyag kereskedő jelezte, hogy a 2020-as évben problémák lehetnek abból az okból kifolyólag, hogy az Európai Unióban forgalmazott növényvédő szerek hatóanyagainak egy része Kínából származik. A nehézségek ellenére a hazai gazdálkodók időben fel tudtak készülni, a tavaszi munkák a megszokottnál korábban megkezdődtek.

A határlezárások azt jelentették, hogy át kellett szervezni az Olaszországba és a Nyugat-Európába irányuló szállításokat a vasútútvonalakra. A vasúti infrastruktúra állapotából fakadóan lassítja a szállításokat, de az egyértelműen látszik, hogy a magyar gabona ki tud jutni a célpiacaira.

A pár hete történt forintgyengülés jót tett az exportnak. Jól lehetett kötni az exportárukra a szerződéseket. A forgalmi mennyiség időről időre változik, azt lehet mondani, hogy az átmeneti sokk után viszonylag elfogadható ütemben zajlanak a szállítások. Két héttel ezelőtt a lengyelek is megkezdték a kiszállításokat az Észak-magyarországi régióból. Önellátási problémákról szerencsére nem beszélhetünk, az viszont látható, hogy az idei évben nagy kilengésű ármozgások lesznek.

Jelenleg mi tapasztalható a földeken és a gazdálkodók hogyan reagáltak erre a rendkívüli helyzetre?

A tavaszi munkacsúcs rendben lezajlott, most az ad aggodalomra okot, hogy csökkenek a vízkészletek a talajokból. Baranya megye környékén 30 mm-es, a többi megyében 80 mm körüli csapadékhiány van. A gazdálkodók viszonylag könnyen elfogadták az import hatóanyagok áremelkedését, ugyanakkor olyan input anyagok ára is megemelkedett 20-25 százalékkal, aminek nincs is igazán import kitettsége. Voltak kereskedők, akik meglovagolták az egyes területeken történt áremelkedést és ott is emeltek ahol nem feltétlen lett volna indokolt. Úgy gondolom, hogy azok a cégek, akik ezt kihasználták, számukra a jövő évben vissza fog ütni ez a döntésük. Elmondható, hogy a határban jelenleg a csapadék hiányában folyamatosan romlanak a látottak, a gazdálkodók nagyon várják az esőt.

A kereslet vonatkozásában mire lehet számítani?

Rövidtávon valószínűsíthető, hogy a koronavírus által okozott logisztikai problémák alapvetően meghatározzák a gabonapiac mozgását. Jelenleg a kalászos gabonaárak tonnánként 50 ezer forint fölött vannak, a kukorica pedig 46-47 ezer forint fölötti áron mozog.

Azt lehet látni a világ gabona árai, ha kis mértékben, de emelkednek. Aki teheti próbál gabonát raktározni vagy a gabonakészletet vásárolni. Egyiptom, Szaúd-Arábia jelentős gabonafelvásárlásba kezdett. Mindezek mellett az ENSZ szervezete korábban arról adott tájékoztatást, hogy Afrikában az élelmiszersegélyre szorulók száma elérheti a rekordmagas 45 milliót. Kérdéses, hogy más országok a jelenlegi helyzetben mennyire tudnak eredményes kereskedelmet lebonyolítani. Mindenesetre az látható, hogy a közeljövőben élén keresletre lehet számítani a gabonapiacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!