Gazdaságélénkítést és környezeti fenntarthatóságot is szolgál a BIOEAST

Agro Napló
Magyarország vezetésével magas szintű egyeztetés zajlott le február 20-án Brüsszelben, a közép-kelet-európai országok zöld agrárgazdaságának kutatási és innovációs alapú fejlesztési lehetőségeiről; az Agrárminisztériumot (AM) Feldman Zsolt, a szaktárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára képviselte a megbeszélésen.

Az AM tájékoztatása szerint a tizenegy közép- és kelet-európai ország részvételével működő BIOEAST kezdeményezés állami vezetői és szakértői, valamint az Európai Bizottság (EB) agrár, kutatás, egészségügyi és környezetvédelmi bizottságainak magas beosztású képviselői, a közép-kelet-európai tagállamok agrárgazdaságai számára fontos fejlesztési lehetőségekről tárgyaltak. Ennek a megbeszélésnek a  célkitűzése az volt, hogy elősegítsék a szóban forgó régió eddiginél sikeresebb részvételét a brüsszeli kutatási, innovációs és befektetési programokban.

A konferencián a közép-kelet-európai régió országainak döntéshozói egységesen álltak ki amellett, hogy a mezőgazdasági alapanyag-termelő szerep helyett egy magasabb hozzáadott értéket előállító, élelmiszer- és biomassza termelésre épülő agrárgazdasági modellt kívánnak kialakítani.

Feldman Zsolt hozzászólásában jelezte, hogy a BIOEAST tagállamok az elmúlt évek közös munkájának eredményeként jól megfogalmazott és közösen képviselt stratégiával és fejlesztési célokkal rendelkeznek, amelyek nemcsak a régió gazdasági élénkítését, de a környezeti fenntarthatósági célok elérését is hatékonyan szolgálják. A BIOEAST kezdeményezés céljainak eléréséhez nagy szükség van az Európai Bizottság közreműködésére is, kiemelten a kutatási és innovációs, valamint a biomassza alapú stratégiák végrehajtásában, amelyek együtt új utakat képesek nyitni a régió gazdaságai számára, elősegítve azok dinamikus fejlődését  - mutatott rá az államtitkár.

A magyar agrártárca vezető szerepet tölt be a 2015-ben létrehozott BIOEAST kezdeményezés fejlesztésében, a mostani konferencia létrejötte az eddigi többéves diplomáciai munka sikerének visszaigazolása – híja fel a figyelmet az AM tájékoztatása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!