Generációváltási tőkeprogramot indít az MFB

Agro Napló
Új tőkefinanszírozási programot indít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csoport az utód nélküli családi vállalkozók kivásárlásának támogatására.

Új tőkefinanszírozási programot indít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csoport annak érdekében, hogy segítse a generációváltást olyan családi vállalkozások esetében, ahol a családon belüli utódlás nem megoldott, ezért veszélybe kerülhet a működőképesség fenntartása és a cégben felhalmozott értékek megőrzése - közölte a pénzintézet az MTI-vel.

A közleményben kiemelték: az ilyen társaságok esetében az értékesítés elkerülhetetlen, a program célja, hogy társfinanszírozást nyújtson azoknak a befektetőknek, akik generációváltással érintett családi vállalkozást vásárolnának. Így valósulhat meg a vállalkozások rendezett értékesítése. 

Az MFB Generációváltási tőkeprogram keretében az MFB csoporthoz tartozó Hiventures Zrt. az 500 millió forint alatti tőkefinanszírozási igény, míg az MFB Invest az 500 millió forint feletti tőkeigény esetén várja a jelentkezőket - részletezték.

A felvásárlás során 30 százalékos magánforrás bevonását várják el, a finanszírozási időtáv pedig 5-7 év - közölték. A közleményben arra is kitértek, hogy a minimum 50 millió forintos árbevétellel rendelkező kis- és középvállalkozások 58 százalékát teszik ki a családi vállalkozások.

Ezek közel 40 százalékát, akár 12 ezer céget is érint a generációváltás problémája, mivel a tulajdonos-ügyvezetők átlagos életkora eléri a 65 évet - mutattak rá piaci információkra hivatkozva.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!