Gépészek a kontinensviadalon

Agro Napló
Az idei EuroSkills verseny több szempontból is rendhagyó: egyrészt Budapesten rendezik a döntőt szeptember 26-28 között, másrészt most először Európa legjobb mezőgépészeivel is összemérheti tudását a hazai versenyző.

Papp Martin, az elődöntő ezüstérmese a megmérettetés közben

Mostanra igazán grandiózus eseménnyé nőtte ki magát a kétévente megrendezett EuroSkills: a versenyen a kontinens legfelkészültebb fiatal szakemberei versenyeznek egymással az Európa legjobbja címért, a budapesti döntőn 28 ország 600 versenyzője méri össze tudását 37 szakmában 500 szakértő és zsűritag előtt. Idén először a mezőgazdasági gépszerelők is megmérettethetik magukat a kontinensviadalon. Ráadásul hazai pályán, a Hungexpo vásárközpontban, ahol a Hungexpo Zrt. tájékoztatása szerint a verseny bárki számára díjmentesen látogatható lesz előzetes regisztrációt követően.

A tavaszi Szakma Sztár Fesztivál keretein belül rendezett elődöntőn elért eredményei alapján gépészetben Szerletics Milán teheti majd próbára tudását a jövő heti versenyen. Hat óra alatt kell megoldást találnia a versenyzők számára kialakított speciális műhelykörülmények között a mai modern technológiát képviselő erőgépeken előre preparált 3 hibára.

A verseny szabályai szerint a nemzeti előválogató második helyezettje - idén Papp Martin - is felkészült a döntőre, annak érdekében, hogy szükség esetén csatasorba állhasson. A két fiatal eredményei alapján már jelenleg is a szakma nagykövetének számít, és megmutathatják a pályakezdő fiataloknak, milyen szépségek rejlenek a mezőgépész szakmában.

A verseny célja az, hogy a mezőgazdasági gépész szakterületeket (gépszerelő, gépészmérnök, tervező mérnök, üzemeltető mérnök, gépkezelő) népszerűsítse a fiatalok körében, és ezzel közvetetten hozzájáruljon a hazai mezőgazdasági termelés versenyképességének megőrzéséhez és további növeléséhez, a megfelelő szakemberállomány hosszú távú biztosításával - hívta fel a figyelmet közleményében a KITE Magyarország Zrt., a Magyarország legnagyobb mezőgazdasági integrátora, a John Deere termékek hivatalos hazai importőre - és a rendezvény kiemelt támogatója. A cég egyebek között a verseny támogatásával szeretne tenni a mezőgazdasági gépész szakmákban érzékelhető, ám hatásában az egész mezőgazdaság működését befolyásoló szakemberhiány ellen.

Az együttműködési megállapodást a KITE Zrt. részéről a műszaki-kereskedelmi vezérigazgató-helyettes, Zahorán Zalán írta alá.

A cég egyébként a probléma orvoslására a középfokú és felsőfokú oktatásban részt vevő diákok számára egyaránt kínál szakmai fejlődési lehetőséget. Egybefüggő nyári szakmai gyakorlatra több műszaki területről várnak tanulókat. Emellett duális képzésen vehetnek részt a mezőgazdasági gépjavító, gépész, illetve gépésztechnikus diákok. Mindkét esetben a szervizszerelő dolgozók irányításával, konkrét szakmai feladatok ellátása során fejlődhetnek, és vehetnek részt partnerlátogatásokon - ismertette a társaság.

Azokat a diákokat, akik a gyakorlati idő során úgy döntenek, hogy a KITÉ-nél kívánnak elhelyezkedni, és felvételt nyernek a céghez, egy kilenc hónapos gyakornoki program várja, melynek keretein belül kreditrendszer-szerűen, egy melléjük kirendelt szakmai mentor segítségével ismerik meg a KITE Zrt. szerviztevékenységét. Minden esetben referálniuk kell az ismereteikről, melynek sikeres teljesítését követően válhatnak területtel rendelkező megbízott szervizszerelővé. Nem elhanyagolható, hogy a gyakornoki képzésbe való belépéskor a cég már versenyképes bérezést is kínál a kiválasztott fiatal szakembereknek.

A felsőoktatásban részt vevőknek a cég biztosítja a törvényileg előírt szakmai gyakorlati lehetőséget, és a szakdolgozatuk témájának kidolgozásában is segítenek a diákoknak. A felvételt nyert, diplomával rendelkező fiatalok pedig a junior program keretein belül tudják elsajátítani a hosszú távú és hatékony munkavégzéshez szükséges gyakorlati tudást.

A KITE Zrt. munkavállalóinak folyamatosan lehetősége van belső és külső képzéseken részt venni szakmai kompetenciáiknak fejlesztése érdekében.

Praktikus tudnivalók a versenyről

A versenyek helyszínei az A, D, F és G pavilonokban lesznek mintegy 40 ezer négyzetméteren, a konferenciákat és a kiállítást a B pavilonban tartják  6000 négyzetméteren.

Az eseményen 2600 négyzetméteres étteremsátor üzemel majd, ahol egy időben 1300 vendéget tudnak kiszolgálni. Az 1400 hivatalos résztvevőt naponta több mint 30 busz szállítja 9 fővárosi szállodából a Hungexpóra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!