MENÜ

Gümőkóros szarvasmarha-állományokat találtak Somogyban

Agro Napló 2023.01.23.

Idén két Somogy vármegyei szarvasmarha telepen is gümőkór-fertőzöttséget igazolt a Nébih. Az állatok tüneteket nem mutattak, a fertőzöttségre az éves ellenőrző vizsgálatok derítettek fényt.

 

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság az érintett telepeken – visszavonásig – forgalmi korlátozást rendelt el. Legeltetett húsmarha-állományokról lévén szó nagy az esélye annak, hogy a szarvasmarhák vadállatoktól fertőződtek meg, a járványügyi nyomozás azonban még folyamatban van.

Két Somogy vármegyei telepen az éves ellenőrző vizsgálat (ún. intradermális tuberkulinpróba) során merült fel egy-egy tünetmentes állatnál a gümőkór gyanúja. A telepek egymástól nagyjából 40 km-es távolságban helyezkednek el, azonban közvetlen járványügyi kapcsolat nincs az állományok között – értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményéből az Agro Napló.

A területileg illetékes hatóság a pozitív tuberkulinpróba alapján intézkedett a fertőzött állatok diagnosztikai vágásáról és forgalmi korlátozást rendelt el a telepeken. A gümőkór jelenlétét a Nébih laboratóriumi vizsgálatai is megerősítették a Mycobacterium caprae baktérium kitenyésztésével.

A vágóhidakat felügyelő, EU-szerte egységes, hatósági állatorvosi rendszernek köszönhetően fertőzött állat húsa közfogyasztásra nem kerülhetett! Hazánk továbbra is megőrizte a „gümőkórtól hivatalosan mentes” minősítését, mivel a fertőzött telepek száma a jogszabály által megengedett érték alatt maradt.

A betegségről részletesen Nébih cikkében olvashatnak, ide kattintva.
Az esetek a Nébih interaktív térképén is megtalálhatók.

 

(Forrás: Nébih)