Gyakorlatilag befejeződött az idei aratás, ami jó eredményeket hozott

Agro Napló
A jó hozamok idén ellensúlyozták azokat a területcsökkenéseket a szántóföldi növényeknél, amik egy-egy növényfajtánál bekövetkeztek a múlt évhez képest – ez tűnik ki abból az összesítésből, amit az Agrárminisztérium augusztus eleji aratási sajtótájékoztatóján tettek közzé.
Fotó: Fekete István

Az őszi búza és az őszi árpa betakarítása pedig kifejezetten jól sikerült – közölte a fővárosi sajtótájékoztatón az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Feldman Zsolt arról tájékoztatott, hogy a gazdálkodók összesen mintegy másfél millió hektárról takarították be a terményt, ami összességében mintegy 8 millió tonnát tesz ki.,

Megjegyezte: a gazdálkodók munkáját hátráltatta a tavalyi csapadékos ősz és az idei hideg tavasz. Ez pedig 2-3 hetes kését okozott a munkában. Így az elmúlt hónapok időjárása miatt mintegy 180 ezer hektáron keletkezett kár a szántóföldi növénykultúrákban, főként az aszály és a belvíz miatt. A rendkívüli időjárás egyre komolyabb kihívás elé állítja a gazdákat, vagyis a korábbinál nagyobb felkészültséget és tudatosságot követel meg tőlük a termelésben. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a piacokon megmaradt a gabona iránti nagy kereslet, ezért várhatóan a jelenlegi árszintek a következő hónapokban is fennmaradnak, ami kedvez a gazdálkodóknak.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón úgy vélekedett – tette közzé összegzésében a kormányzati hírportál – hogy a gazdálkodók az elmúlt 25-30 év legnehezebb idényét hagyták maguk mögött. A GOSZ elnöke arról is beszélt, hogy a csapadékos időjárás miatt a múlt évben novemberre-decemberre tolódott a búza vetése, ami egyúttal a termőterület csökkenését is maga után vonta.

Megerősítette azt is, hogy a kalászosoknak nem kedvezett a tél sem, bár a tavaszi munkák időben elkezdődtek, a nagyon hideg és csapadékos május visszavetette a növények fejlődését és a több hetes aszály ugyancsak nehézségeket okozott Ezért a 2021-ben betakarított gabona kisebb szemű és kisebb tömegű a korábbi évekhez képest.

Az idei aratást a csapadékhullámok nehezítették, de ennek ellenére már csak a zabból kell még egy kisebb területen elvégezni a betakarítási munkát. Közölte azt is, hogy az őszi búzából a kivitel mennyisége mintegy 2,0-2,5 millió tonna lehet, ami szinte megegyezik a belföldi felhasználással.

A GOSZ elnöke ugyanakkor megemlítette, hogy a termelők több nehézséggel is küszködnek. Példaként hozta a vetőmagok, a növényvédő szerek és a műtrágya drágulását, továbbá a mezőgazdaságban is tapasztalható munkaerőhiányt. Megemlítette azt is, hogy itthon a szántóföldi növénytermesztésben dolgozó gazdálkodók élen járnak a mezőgazdasági digitalizáció alkalmazásában. Jelezte: ez mindenképpen üdvözlendő, mivel a technológiai fejlesztésekre szükség van a mezőgazdaságban is. Mindezt azért is tartotta fontosnak, mert a magyar gazdák bevételei akár 500 euróval – mintegy 170-180 ezer forinttal – maradnak el a nyugaton gazdálkodók bevételeitől hektáronként.

A sajtótájékoztatón közreadták az idei nyári betakarítású növények aratási eredményeit is. Ennek alapján őszi búzát az idén mintegy 846 ezer hektáron termesztettek, szemben a múlt évi 933 ezer hektárral. Az őszi búza hozama hektáronként 2021-ben  átlagosan csaknem elérte a 6 tonnát – ami pontosan 5,922 tonnát tett ki – szemben a tavalyi 5,37 tonnával. Őszi búzából az idei és a múlt évi össztermés mennyiség gyakorlatilag azonos volt. Ebben az évben az őszi búza termésmennyisége az országban 5,011 millió tonna volt, míg 2020-ban a betakarított mennyiség 5,010 millió tonnára rúgott. Őszi árpát 2021-ben mintegy 242 ezer hektáron termesztettek a múlt évi mintegy 239 ezer hektárral szemben. Az őszi árpa termésmennyisége az idén csaknem 1 tonnával haladta meg a tavalyit. Őszi árpából hektáronként átlagosan 6,452 tonnát takarítottak be, míg 2020-ban ez a mennyiség 5,52 tonna volt. Így országosan 2021-ben mintegy másfél millió tonna őszi árpa került a magtárakba, míg tavaly ez a mennyiség mintegy 1,3 millió tonna volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Emelkedő árak a gabonapiacon

Emelkedő árak a gabonapiacon

Jól jártak azok a termelők, akik tartalékolni tudták a búzájukat, a terményre ugyanis nagy a belföldi és az exportkereslet is, az aratás óta jelentőse...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!