Gyógynövényolajos húskészítményeket fejlesztenek

Agro Napló
Gyógynövényes sertéshús alapú termékeket fejleszt 280 millió forintos GINOP támogatással a kunhegyesi Nagykun-Hús Kft.
A Nagykun-Hús Kft. kunhegyesi üzeme. Fotó: Nagykun-Hús Kft.

Összesen csaknem 630 millió forintból - melyből több mint 280 millió forint GINOP támogatás - olyan sertéshús alapú élelmiszer termékeket fejlesztene ki a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Kft., amelyek az emésztést támogató anyagok mellett a gyógynövények számtalan életminőséget javító összetevőit is tartalmazzák - közölte a cég közleményben az MTI-vel. A cég a projekt kivitelezéséhez 32 százalékos önerőt, azaz több mint 200 millió forintot biztosít. A projekt megvalósításához kapott kedvezményes hitel összege több mint 144 millió forint. 

A termékek tervezésénél az egészségkárosodásban szenvedő, valamint a tudatosan táplálkozó, egészségük megőrzését fontosnak tartó fogyasztókat tekintik célcsoportnak. A tervek szerint a 2020. november 30-ig megvalósuló fejlesztés eredményeként a fogyasztók számára egy magas biológiai értékkel rendelkező termékcsalád, az úgynevezett  "Ciborum Vitae" jön létre. Négy húskészítmény termékcsoportban - marinírozott húsok, száraz áruk, hőkezelt "vörös áruk" és sonkafélék - használják a gyógynövény olajokat. 

A cég honlapján szereplő adatok szerint a Nagykun-Hús Kft. 1992-ben alakult, tevékenysége sertésvágás, bontás, darabolás, töltelékes húskészítmény-, sózott, pácolt, termékgyártás, valamint étkezési sertészsír gyártása, forgalmazása. Az értékesített termékek 50 százaléka készítmény, a másik 50 százaléka tőkehúsként jelenik meg. Az üzem európai uniós minősítéssel rendelkezik.

A cég számos közintézmény és kereskedelmi egység beszállítója, emellett a saját tulajdonban lévő üzleteiket is (Hús-Vár) ellátja friss húsokkal és húskészítményekkel.  A 170 embert foglalkoztató cég mintegy hatvan százalékban belföldre értékesít. Exportértékesítés főként Romániába, emellett Szlovákiába, Lengyelországba, Csehországba, Németországba irányul.

A Nagykun-Hús Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2018-ban mintegy 8,3 milliárd forint, 2017-ben  több mint 7,7 milliárd forint volt. A társaság adózott eredménye 2018-ban 400 millió forint volt, 2017-ben meghaladta a 100 millió forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!