2024. április 19. péntek Emma

Győr-Moson-Sopronban járt a parlagfűvadász helikopter

Agro Napló
Idén kifejezetten súlyos a parlagfű-helyzet, a kormányhivatalok pedig többek között helikopteres felderítéssel igyekeznek feltárni és orvosolni a problémát. Tavaly 150 millió forint bírságot szabtak ki a parlagfű elleni védekezés elmulasztása miatt.

Minden eddiginél hatékonyabb védekezésre van szükség a parlagfű pollenterhelése miatt, ami az időjárás hatására különösen megviseli az allergiásokat - hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója a péri reptéren a Győr-Moson Sopron megyei szemle előtt. A megyében immár hetedik alkalommal figyelik meg, térképezik fel a parlagfűvel szennyezett területeket, a légi és a földi felderítés egymást kiegészítve zajlik - írta az MTI.

A főigazgató szerint Magyarországon az 5,3 millió hektár mezőgazdasági területből évente 3,4 millió hektárt vizsgálnák át, ebből 1,6 millió hektárt helikopterről. Hozzáfűzte: idén az ország nyolc megyéjében végeznek a périhez hasonló légi megfigyelést.

A védekezés hatékonysága évről-évre javul, a földtulajdonosok, földhasználók fegyelmezettebbé váltak, ugyanakkor a parlagfű okozta károkat a fokozott védekezéssel is csak mérsékelni tudják, mert az allergén gyomnövény magja akár 30-40 évig is csíraképes marad a talajban. Ezért a parlagfű fertőzöttséggel még hosszú ideig számolni kell - mondta Gyuricza Csaba.

A megyei kormányhivatalok tavaly 150 millió forint értékben szabtak ki bírságot a parlagfű elleni védekezés elmulasztása miatt.

Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott szerint a megyében a gazdákkal való együttműködésnek köszönhetően sikerült a parlagfű terjedését megállítani, a fertőzöttség mérséklésén azonban még tovább kell dolgozni. Mint mondta, tavaly 50 gazdálkodót szólított fel a kormányhivatal parlagfű elleni védekezésre, az érintettek már az első felszólításra elvégezték a munkát, kényszerkaszáltatásra nem volt szükség. Kitért arra is, hogy a helikopteres megfigyelés idén is szinte a megye teljes területére kiterjed, kiemelten figyelnek azokra a helyekre, ahol az elmúlt évben problémákat tapasztaltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!