Győrffy Balázs: Minden eddiginél nagyobb felhatalmazást kapott a MAGOSZ

Agro Napló
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke napirend előtti felszólalásában, a Parlamentben kifejezte elismerését a magyar gazdatársadalom felé.
Fotó: Illyés Tibor, MTI

Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés!

 A Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál május 20-án országos választások zajlottak, rekordrészvétel mellett.

 Másfél hónap leforgása alatt a magyar vidék másodszor is megmutatta erejét, egységét, elköteleződését. A magyar gazdatársadalom olyan szilárd erőt és egységet mutatott föl, mint amilyen szilárd összefogással sorakozott fel április 3-án a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjei mögé. Április 3-ára május 20-a tette fel a koronát. E két nap mérlegének határozott üzenete van: a vidék, a gazdálkodók nélkül nincs erős Magyarország!

Hatalmas büszkeség számunkra, hogy mintegy 79 ezren adták le a voksukat a pénteki kamarai választásokon – közel 70%-kal többen, mint a legutóbbin. A 18,5%-os részvétel pedig az EU-ban szinte egyedülállóan magas, más országokban agrárkamarai választásokon jellemzően csak néhány százalék körül alakul (Lengyelországban például pár évvel ezelőtt 2,8 százalék volt). A negatív részvételi rekordot azonban minden bizonnyal Magyarország tartja: 2008-ban, a baloldali kormányzás alatt működő Magyar Agrárkamaránál volt olyan megye, ahol 30-an választottak meg 40 küldöttet, azaz kevesebb volt a választó, mint a megválasztott. A mostani magas részvétel jól mutatja, hogy az agrárkamara tevékenységét elismerik a tagok, de ezen túl a kormányzat vidék melletti elkötelezettségét is kiválóra értékelik.

79 ezer magyar gazda, élelmiszeripari szereplő adott jelest a kormányzat elmúlt 12 évi teljesítményére, díjazta mostani szavazatával is az agráriumhoz való támogató, építő hozzáállását, amit a vidéki Magyarország és a magyar gazdatársadalom a saját bőrén érez. És a 79 ezer magyar gazda, élelmiszeripari szereplő minden korábbinál nagyobb felhatalmazást adott a Jakab István vezette MAGOSZ-nak és az őket támogató 17 szakmai szervezetnek: a MAGOSZ és szövetségesei kétszer annyi szavazatot kaptak, mint 2017-ben, és ötször annyit, mint 2013-ban. Nem mellékes, hogy az érvényes szavazatok aránya 99,3% volt.

A kamarai választásokon a MAGOSZ mellett indulhatott volna a balliberális politikai elit által kitartott Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a MOSZ is, de nem tették. Nyilván nem szerettek volna beleszaladni az 5 évvel ezelőttihez hasonló csúfos vereségbe, amikor is a szavazatok mindössze 11,6%-át gyűjtötték be. Most arra buzdították a gazdálkodókat, hogy tartózkodjanak a szavazástól. Nekik is erős üzenet volt a mostani rekord részvételi arány.

Tisztelt Képviselőtársak!

 Az országgyűlési választásokon szerzett, sorban a negyedik kétharmados felhatalmazás óriási bizalmi tőkét, erős legitimációt jelent. Ez a kimagasló eredmény a nagyarányú vidéki szavazatok segítségével adódott össze, benne a magyar gazdák szavazataival. Akkor is, és múlt pénteken is bebizonyosodott: a hazai gazdálkodók felelősséget éreznek nemcsak saját, de a társaik és a haza sorsa iránt is. Aktivitásával bizonyította a magyar gazdatársadalom, hogy komoly tényező, akit figyelembe kell és érdemes venni.

A vidék jövője szempontjából kiemelten fontos az agrárium stabilitása. A pandémia alatt is bebizonyosodott, hogy az agrárium stratégiai jelentőségű ágazat. Az orosz-ukrán háború miatt a jelentősége még inkább fokozódik, növelni kell a termelés hatékonyságát, amihez beruházások szükségesek. Ezért is óriási jelentőségű a kormányzat azon döntése – melyet először a NAK javasolt –, hogy a korábbi 17,5 százalékról 80 százalékra növelte a vidékfejlesztési támogatások hazai önrészét, jelentősen megemelve ezzel a keretet. Nem kérdés: az erős Magyarországnak alapeleme kell legyen az erős agrárium.

A MAGOSZ most felhatalmazást kapott arra, hogy a megkezdett utat folytassa. Ezzel a felhatalmazással – és az azzal járó felelősséggel – a jövőben is a kormányzattal szoros együttműködésben kívánunk tevékenykedni. Kérem, számítsanak ránk, és bizton ígérhetem, hogy a magyar kormány is számíthat a gazdákra. Építsük tovább együtt a jövő agráriumát.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Eszmecsere a magyar halgazdálkodásról

Beszélgetést folytatott a magyar halgazdálkodás aktuális kérdéseiről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Németh István, a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!