Gyors fejlődésnek indultak a növények a hirtelen jött meleggel

Agro Napló
Az őszi kalászosok áttelelése problémamentes volt, ígéretesek a hozamaik, miként az őszi vetésű repcének is – írta a Magyar Hírlap csütörtökön. Ezeknek a növényvédelme és műtrágyázása folyamatosan zajlik. A hirtelen jött meleggel gyors fejlődésnek indultak a növények – mondta a lapnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke.

Kiemelte, a talaj telített a sok csapadék miatt, azokon a területeken ahol nagyon vizes, nem lehet művelni, ezért azokat a részeket kihagyják a termelők, később pedig visszatérnek. Mint mondta, azt várták, hogy a böjti szelek felszárítják a csapadékot, ehelyett újabb eső érkezett, húsvét előtt viszont megjöttek a szelek, és most már meleg is van, úgyhogy elég nagy területek szabadulnak fel – mondta az elnök, majd hozzátette, korábban majdnem elérte a százezer hektárt azoknak a területeknek a mérete, amelyeket nem lehetett művelni a belvizek miatt, de ez most már körülbelül a felére csökkent. Ha addig nem esik extrém csapadékmennyiség, akkor május elejére-közepére megszűnhetnek a belvizes részek – jelezte.

Vancsura József hozzáfűzte, idén egymillió hektárra tervezik a kukorica vetést, és a búzáé valamivel kevesebb lehet ennél. A napraforgóval a vetésforgó betartása miatt bevethető területek mérete pedig körülbelül hatszázezer hektár lehet. Még nem kezdődött meg a vetése, de az elnök úgy fogalmazott, még nem késtek le semmiről. Szerinte elegendő jó minőségű vetőmag áll rendelkezésre, a gépeket is felkészítették, úgyhogy minden feltétel adott, hogy elinduljon a vetés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csend van a búzapiacon

Csend van a búzapiacon

Az elmúlt időszakban a hazai malmok keresték a búzát, de ez lefutott, most csend van a piacon – nyilatkozta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabon...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!