2024. március 29. péntek Auguszta

Gyorsan reagáltak a grillpiac fejlődésére a termelők

Agro Napló
Dinamikusan fejlődik a grillpiac Magyarországon, erre a trendre reagáltak a termelők is, hiszen a magyar piacon is megjelentek a grillezéshez használható félkész, késztermékek, mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón – közölte az MTI.

Hozzátette, míg korábban a szabadtéri főzés jellemzően szalonnasütésből és bográcsozásból állt, napjainkban már Magyarországon is divatba jött a grillszezon, ami jellemzően májustól augusztus-szeptemberig tart.

A grillezéshez használható termékek legnagyobb részét a grillhúsok (halak is) adják, de egyre jelentősebb a zöldségek és a grillsajtok hányada is. A grillezéshez használt húsok fogyasztására pozitívan hat az áfacsökkentés.

Győrffy Balázs kiemelte, a magyar termékek kiváló minőségűek, megfelelően ellenőrzöttek, a fogyasztó a magyar termék vásárlásakor a magyar élelmiszergazdaságot, termelői szektort segíti.

Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója közölte, a belföldi forgalomban a grillezéshez használt előre ízesített baromfi termékek (csirke, pulyka) a teljes termékmennyiség 2-3 százalékát adják. Ez az arány áfacsökkentéssel és a jogszabályi környezet átalakításával akár duplájára is növelhető, mondta a terméktanács elnöke.

Csorbai Attila elmondta, a vásárlók a termékek közül grillezéshez jellemzően a baromfiak mellét és combját használhatják fel. A terméktanács elnök-igazgatója szerint a boltokban kapható előre ízesített baromfi grilltermékek 95 százaléka magyar termék.

Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke arra mutatott rá, hogy nyáron az éves halfogyasztás egyharmada fogy el, ez fejenként 2 kilogramm halat jelent. Magyarországon az éves halfogyasztás fejenként 6 kilogramm, míg az Európai Unió átlaga eléri a 23-24 kilót. A MA-HAL elnöke szerint az édesvízi halak közül a pontyot, a harcsát, az afrikai harcsát, a keszeget és a fogassüllőt érdemes grillezni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy 2018. január 1-jétől már a halak áfakulcsa is 5 százalékra csökken.

Németh István azt javasolta, hogy a vásárlók elsősorban a Magyarországon előállított édesvízi halakat fogyasszák.

A rendezvényt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Rozskenyérkészítés a NAK programban

Rozskenyérkészítés a NAK programban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága a tagi igények alapján a rozskenyérkészítés témakörében is elindítja „Tanuljunk egy...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!