Ha számlát kér a tankolásról, automatikusan piaci árral számolnak

Agro Napló
Szigorúbban ellenőrzik a benzinkutasok a forgalmi engedélyeket, aki pedig számlát kér, annak automatikusan piaci árat számolnak – derült ki az RTL Híradó riportjából.

Forgalmival a kezükben álltak sorba vasárnap az emberek a benzinkút kasszájánál. Az elmúlt hónapokban a legtöbben már megszokták, hogy ezt is be kell mutatniuk, ha 480 forintért akarnak üzemanyagot venni. A benzinárstop szabályai szombat délben ismét megváltoztak, azóta még szigorúbban ellenőrzik a forgalmikat.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a döntés bejelentésekor azt mondta, „az ellenőrzés könnyű és gyors, mert a forgalmi engedélyeken vonalkód található, ami leolvasható. Ezeket az adatokat a Mol jogosult tárolni, és az ellenőrzés érdekében köteles a NAV-nak is továbbítani.”

Az RTL Híradó stábja rejtett kamerával több benzinkúton is járt, de a vonalkódot egyiknél se olvasták le. Igaz, az pontosan ugyanazokat az adatokat tartalmazza, mint maga a forgalmi, így tulajdonképpen nincs is szükség rá ahhoz, hogy eldőljön, kinek mennyit kell fizetnie.

Céges autóknál szombat óta nem jár kedvezmény, és a stáb úgy tapasztalta, ennek érvényt is szereznek a kutakon. Egyéni vállalkozóknál pedig a forgalmiban szerepel az „ev” jelzés, ennek alapján tesznek különbséget.

Angyal József adószakértő a Híradónak konkrét példát hozott:

Ha Nagy Béla magánszemély nevére szól a forgalmi, és ő tankol, akkor rá a hatósági ár vonatkozik. De ha a Nagy Béla egyéni vállalkozó vásárolt egy gépkocsit, és az ő nevére szól a számla, akkor ez már nem hatósági ár.

Mint kiderült, akkor is azonnal piaci árra térnek át a benzinkutasok, ha valaki számlát kér egy cég nevére.

„Kettest fizetném. – Forgalmi? – Nálam van… máris adom. – Köszönöm szépen – Számlát írunk róla? – Igen. – Igen? Akkor viszont nem jár a kedvezmény, azt tetszik tudni, ugye?” – hangzik el egy tipikus párbeszéd az RTL Híradó felvételén.

Ugyanakkor ha például egy cég alkalmazottja kiküldetésben a saját autóját használja, akkor ő 480 forintért tankolhat, amit ezen az áron számolhat el a munkaadójával.

Ellenvélemény is van

„Aki számlát kér, de természetes személy az üzemeltetője a járműnek, annak jár a 480 Ft-os ár. Ha azt megtagadják, az jogszabálysértő. Erre az esetre azt javasolom, hogy készpénzben kerüljön megfizetésre meg a tankolás ellenértéke, majd a vásárló nyugodtan távozzon az üzemanyagtöltő állomásról” – hívta fel a figyelmet a Portfolio.hu a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete egyik Facebook-kommentjére.

„A számla és a vita ugyanis később is rendezhető és akkor már kizárólag a jogszabály szövege fog számítani. A szabályszerű számla vagy nyugta helyszínen való azonnali kibocsátásának elmulasztása miatt az adóhatóságnak az üzemanyag forgalmazót el kell marasztalnia„ – írják.

 

(Forrás: RTL.hu/Portfolio.hu)
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!