MENÜ

Ha teheti, most adja be! 2023-tól változnak a kertészeti öntözésfejlesztési pályázatok

Agro Napló 2022.06.30.

Nagy fejlődési lehetőség előtt áll a kertészeti hajtató ágazat, főként a paradicsomhajtatás, ahol a termésmennyiségben elért eredmények az új beruházásokkal tovább nőhetnek – jelentette ki Juhász Anikó.

Fotó: Facebook/Agrárminisztérium 

 

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az első alkalommal megrendezett Magyar paradicsom napja elnevezésű mórahalmi szakmai találkozón ismertette, Magyarországon a növényházi paradicsom hajtatásterülete mintegy 350 hektárra csökkent, ám közben a termésmennyiség jelentősen nőtt. Juhász Anikó kiemelte: ebből a területből mintegy 120 hektáron már a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák. Azt is megjegyezte, hogy az elmúlt tíz évben változtak a fogyasztói igények, egyre népszerűbbek a különlegességek, például a fürtös koktélparadicsom vagy a szilvaparadicsom.

A paradicsom exportpiaca is nő, a külföldi értékesítéshez az agrártárca támogatásokat biztosít a továbbiakban is – jelezte.

 

am_a magyar paradicsom napja_02

Fotó: Facebook/Agrárminisztérium

 

A kertészetek korszerűsítésére-, üveg- és fóliaházak létesítésére, valamint az energiahatékonyság geotermikus energiával történő növelésére meghirdetett pályázatokon 2016-ban 138 kérelmet támogattak, mintegy 18 milliárd forint mértékben. Kertészeti gépbeszerzésekre csaknem 22 milliárd forintot biztosítottak a több mint 3500 pályázó részére.

Juhász Anikó beszélt a 2020-ban meghirdetett pályázatokról is, melyeken 322 kertészeti üzem korszerűsítését támogatták csaknem 70 milliárd forinttal. A kisebb méretű kertészeti üzemek fejlesztésre, gépek beszerzése az utolsó pályázati szakaszban 2250 pályázati kérelem érkezett, és csaknem 27 milliárd forint forráslekötés történt – értesült a közleményből az Agro Napló.

Arra is felhívta figyelmet, hogy akinek van lehetősége öntözésfejlesztésre pályázni, most tegye meg, mert 2023-tól nehezebb lesz, jövőre is biztosítottak azonban a források a közös agrárpolitikában és ennek nemzeti támogatásában – jelentette ki Juhász Anikó.

Arról is beszélt, hogy továbbra is támogatják a termelői csoportok megalakulását, de jut a forrásból a díszkertészeti kisvállalkozások, valamint a zöld beruházások támogatására is. Utóbbinál cél az üzemek energia-önellátásának növelése és az energiafüggőség csökkentése, az energiahatékonyság javítása és a megújuló energiaforrások felhasználásának ösztönzése, a szén-dioxid-kibocsátás, valamint az energiafelhasználás csökkentése.

 

am_a magyar paradicsom napja_01

Fotó: Facebook/Agrárminisztérium

 

Juhász Anikó kiemelte: szeretnének előrelépni a generációs megújulásban és ezért újabb ösztönzőket indítanak fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatására, beruházásaik segítésére és a generáció megújulással történő gazdaságátadásokra.

 

(Forrás: MTI)