Hagyományteremtő barackünnep Göncön

Agro Napló
Az évszázadok alatt itt élt gazdák által megőrzött és tovább örökített gönci kajszibarackot ünnepelték néhány napja, valamint a jelenlévők egyben tiszteletüket fejezték ki az elődök példaértékű szorgalma előtt – többek között erről is beszélt az Agrárminisztérium (AM) közigazgatási államtitkára a Göncön, a Gönci Barack Ünnepen és és az ehhez kapcsolódó konferencián.

A megnyitóünnepségen Szinay Attila arról szólt, hogy Gönc nevéhez nemcsak a magyar szellemi-lelki örökség egyik kiemelkedő alkotása, az első magyar nyelvű Biblia kötődik, hanem az itt élő emberek munkájának, kitartásának köszönhetően, a szőlő és gyümölcstermesztés több évszázadra visszanyúló hagyománya, így a gönci kajszibarack, és a belőle készült zamatos pálinka is.

Említést tett arról is, hogy a gönci kajszibarack már 2013-ban bekerült a Nemzeti Értéktárba, csakúgy, mint a belőle készített uniós oltalmat kapott barackpálinka. Kiemelte, az Agrárminisztérium célkitűzése, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több földrajzi árujelzős termékre nyújtsanak be uniós oltalom iránti kérelmet és élvezzék azok előnyeit, úgy, ahogy az itteni gazdák is.

Szinay Attila kitért arra is, hogy hazánkban jelenleg 5600 hektár területen folyik kajszibarack termesztés, ennek 16 százaléka kötődik Gönchöz. Hangsúlyozta, a kormány az idei év tavaszán úgy döntött, hogy saját eszközeivel, még kiemeltebb módon támogatja a magyar gazdákat, így a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program keretében a következő hét évben 4 ezer milliárd forint forrást biztosít fejlesztésre.

Dukai Miklós helyettes államtitkár azt mondta, hogy a hungarikumok védelme, a helyi termelők támogatása közösségi érdek. Hozzátette, a kormány határozott álláspontja, hogy nemzeti ügy e hazai értékek megtartása és méltó támogatása. 

Vinter István polgármester azt mondta, hogy a városvezetés nagy álma vált valóra a ma átadásra került Gönci Közösségi Tér és Pálinka Terasz megnyitásával. A 457 millió forintból megvalósult, 200 fő befogadására alkalmas épület teljesen átformálta a városközpont arculatát. Arról is szólt, hogy az első alkalommal megrendezett Gönci Barack Ünneppel szeretnének hagyományt teremteni.

Az esemény keretében megtartott Pálinkamustrán 65 beküldött pálinkából 37-et díjaztak, majd felvágták a gönci óriás barackos süteményt is – olvasható az összefoglalóban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mezőhegyes és a magyar agrárjövő

Mezőhegyes és a magyar agrárjövő

Mezőhegyes a magyar agrárium története és jövője szempontjából egyaránt megkerülhetetlen - mondta Nagy István agrárminiszter a Békés megyei városban e...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!