Hamarabb búcsút inthetünk a veszélyes mérgeknek

Agro Napló
A FAO és WHO közös ajánlásokat és ütemtervet dolgozott ki a rendkívül veszélyes peszticidek használatára.

Sok országban még mindig nem használnak védőfelszerelést a vegyszerek alkalmazásakor. ©FAO/Harry vanderWulp

A FAO az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen új ajánlásokat jelentetett meg a növényvédő szerek, különösen a rendkívül veszélyes kategóriába tartozók, által okozott károk csökkentésére.

A súlyos, akut mérgező hatású szerek felelnek a mérgezéses esetek nagy részéért, főleg a fejlődő országokban, a krónikus mérgező hatásúak rákos megbetegedéseket és a gyerekek körében növekedési zavarokat okoznak.

Az iparilag fejlett országok már jórészt betiltották, vagy szigorúan korlátozták a rendkívül veszélyes növényvédő szerek használatát, a fejlődő országokban azonban még széles körben használják őket.

A fejlődő országokban élő kistermelők sokszor nem rendelkeznek vagy nem használják a szükséges védőfelszerelést, miközben a háton hordott permetezőkannát részesítik előnyben, tovább növelve a kitettségüket. A tiltások sem mindig hatásosak, nehéz betartatni őket. A végeredmény pedig mérgezéses esetek sora, vegyszeres élelmiszerek és környezeti károk.  

Célzott figyelem

A mérgezéses esetek többségének okozója a különösen veszélyes növényvédő szerek egy szűk csoportja, amelyek gyakorlatilag kiválthatók lennének kevésbé mérgező termékekkel vagy optimális esetben az integrált növényvédelem alkalmazásával, amely jelentősen csökkenti a növényvédő szerek használatát.

Az új ajánlások nem csupán felhívja az országok figyelmét ezen rendkívül veszélyes szerekre, de tanácsokkal is szolgálnak kezelésükre – ami, ahol a feltételek megengedik, akár adott növényvédő szer betiltását is jelentheti.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által kifejlesztett növényvédő szer regisztrációs eszköztár az országok döntéshozóit segíti a nemzeti szabályozás megfelelőbb kialakításában.

Összehangolt nemzetközi cselekvés

A rendkívül veszélyes növényvédő szerek használatának nemzetközi koordinációja tavaly a SAICM nemzetközi vegyianyag-kezelési konferencián merült föl komolyabban, a FAO és a WHO frissített ajánlásai ebben a folyamatban jelentenek előrelépést.

Döntéshozók ezek segítségével felülvizsgálhatják az engedélyezett növényvédő szerek lajstromát, különös figyelmet szentelve az erősen veszélyes szereknek, és nemzeti szabályozásukat a felhasználók, a fogyasztók és a környezet érdekeinek szemszögéből. Továbbá erősíthetik az integrált növényvédelmet, mint a fenntartható növényvédelem egyik pillérét.

Forrás: FAO

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!