2024. április 20. szombat Tivadar

Hamarosan a tyúktojások is tartalmazhatnak toltrazurilt

Agro Napló
Az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos rendelete március második felében lép hatályba.

Megjelent az Európai Bizottság 2023/454 végrehajtási rendelete a 37/2010/EU rendeletnek a toltrazuril anyag állati eredetű élelmiszerekben előforduló maximális maradékanyag-határérték szerinti osztályozás módosításáról. A 37/2010/EU bizottsági rendelet mellékletének 1. táblázata megállapítja a farmakológiai hatóanyagokat és az állati eredetű élelmiszerekben előforduló maradékanyag-határérték (MRL-ek) szerinti osztályozásukat.

A toltrazuril az élelmiszer-előállítás céljából tartott valamennyi emlősfaj – kivéve az emberi fogyasztásra szánt tejet termelő állatok – izom-, zsír- (sertésfélék esetében a természetes arányban jelen levő bőr- és zsír-), máj- és veseszövetei tekintetében engedélyezett anyagként már szerepel az említett táblázatban. Ezenkívül ez az anyag a baromfik izom-, bőr- és zsír-, máj- és veseszövetei tekintetében engedélyezett anyagként is szerepel. Az anyag nem alkalmazható azonban emberi fogyasztásra szánt tojást termelő állatoknál.

A Holland Királyság 2021-ben kérelmet nyújtott be az Európai Gyógyszerügynökséghez (a továbbiakban: Ügynökség) a toltrazurilra vonatkozó, baromfikat érintő meglévő bejegyzésnek a tyúktojásokra történő kiterjesztése iránt. Az Ügynökség szakvéleménye szerint a toltrazurilra megállapított MRL-ek tyúktojásról más baromfifaj tojására történő extrapolációja helyénvaló. A 37/2010/EU rendeletet ezért ennek megfelelően módosítani kell – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményéből az Agro Napló.

A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését (2023. március 2.) követő huszadik napon lép hatályba.

(Forrás: NAK)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!