Hamarosan bővül a területalapú támogatásban részesíthető területek köre!

Agro Napló
Az eddigi szabályozási gyakorlat szerint a területalapú támogatás csak a mezőgazdaságilag művelt területeken volt igénybe vehető, ahol a minimumkövetelményeket betartották.

Az új hazai megközelítés – kihasználva az uniós szabályok változását – több területtípus bevonására ad lehetőséget a támogatásban részesíthető területek körébe – értesült a Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Facebook oldalán közzé tett tudnivalókból az Agro Napló.

  • jelenleg nem támogatott, de agro-ökológiai szempontból értékes biotópok (vizenyős területek, fasorok, stb.);
  • jelenleg támogatott területen létrehozott új agro-ökológiai területek.

Fontos azonban, hogy ezeken a területeken is érvényesülnie kell a jogszerű földhasználat szabályainak! – tette hozzá az államtitkár.

Ezentúl tehát támogathatóak lesznek azok a jelenleg művelés alatt nem álló területek, illetve tájképi elemek is, amelyeket:

  • Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ) vagy az agrár-ökológiai program (AÖP) keretben kell fenntartani,
  • más kötelezettségek miatt korábban (pl. Natura 2000 előírások, erdősítés, stb.) nem feleltek meg a támogatható hektár fogalmának,
  • korábban szántóként vagy gyepként hasznosítottak, de a jövőben átalakítják fás sávvá, vizes élőhellyé vagy a fent felsorolt területtípusok bármelyikévé.

A felszínborítási adatbázisok alapján, figyelembe véve a tulajdonosi, illetve földhasználati jogosultságok heterogenitását is, a várható területnövekedés 100.000 hektár körül valószínűsíthető.

Ehhez a lehetőséghez kapcsolódnak majd az Agro-ökológiai nem termelő beruházások (RD21) és Agro-ökológiai földhasználat-váltást ösztönző program (RD22) is a vidékfejlesztési támogatások körében.

2023-tól azonban több érdemi változás is várható a területalapú támogatási rendszerben az uniós szabályozás szigorodása és változása miatt.

(Forrás: Facebook/Feldman Zsolt)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!