Hamarosan indul az agrártámogatási előlegek kifizetése

Agro Napló
Összességében 420-430 milliárd forintot tesz ki az éves európai uniós agrártámogatás, ebből szeretnének legalább 200 milliárd forintnyi előleget év végéig kifizetni – jelentette ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke egy mezőfalvi gazdafórumon.

Gyuricza Csaba megjegyezte, hogy az Európai Unió legfeljebb 70 százalékos előlegfizetést engedélyez. Elmondta, hogy tavaly, az unió minden más országánál több, szám szerint nyolc jogcímen utaltak előleget. Idén előlegfizetéseket indítanak mezőgazdasági kistermelői, tejhasznú tehéntartás, fiatal mezőgazdasági termelők, egységes területalapú támogatás (SAPS), zöldítés, hízott bikatartás jogcímeken.

Az elnök említést tett a magyar állam támogatásairól is, melyek 65-75 milliárd forintot tesznek ki és ebből az elmúlt napokban kétmilliárd forintot jóváhagytak. A nemzeti méhészeti programra egymilliárd forintot, a zöldség-gyümölcs ágazatnak 257 milliót, sertés jóléti intézkedésekre 303 milliót, tenyésztőszervezeteknek 226 milliót, kedvezményes állatorvosi szolgáltatások támogatására 109 millió forintot fizettek ki.

Gyuricza Csaba beszélt a termeléshez kötött támogatásokról is. Példaként említette a szójatermesztés pótlólagos támogatását, melynek köszönhetően látványosan fellendült a szójatermesztési kedv. Tavaly a termőterület a korábbi 47 ezer hektárról 76 ezerre nőtt, idén azonban átgondoltabbak voltak a szójatermesztést választók, mert csak 51 ezer hektáron vetettek.

Elmondta, hogy az Európai Unió által a krízistartalékba helyezett összegeket október 15-ig fizeti ki az MVH. A mezőgazdasági termelést érintő válságok kezelésére szánt fedezetet idén nem használták fel, ezért hazánk csaknem 4,2 milliárd forintot fizet ki a kétezer eurónál több, éves támogatást igénylő gazdáknak.

Forrás: MTI/MVH

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!