Hamarosan jönnek a talajkímélő gazdálkodási támogatások!

Agro Napló
Az új Közös Agrárpolitika (KAP) 2027-ig tartó időszakában az agráriumra háromszor annyi forrás jut majd, mint korábban, ennek egy részét talajjavításra kell fordítani – mondta Juhász Anikó.
Fotó: Vermes Tibor, Agrárminisztérium

Magyar Talajtani Társaság és a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara által szervezett Talajtani Vándorgyűlésen Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, az agrárium következő öt évét meghatározó KAP-ról, az ennek részleteit tartalmazó Stratégiai Tervről, az erősödő zöld elvárásokról és a talajvédelemmel kapcsolatos vállalásokról tartott előadást. Szólt azokról a változásokról, amelyekhez alkalmazkodva kell majd a jövőben gazdálkodni, amelyek meghatározzák az agrártámogatások igénybe vételének feltételeit – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

A helyettes államtitkár elsősorban azokról az intézkedésekről beszélt, amelyeket a gazdálkodóknak az őszi termelési döntéseik és a jövő év tavaszi támogatásigénylésük kapcsán fontos ismerniük. A talajkímélő gazdálkodásra ösztönző támogatásoknak a következő öt éves ciklusban a jelenleginél is szélesebb köre érhető majd el, kezdve a támogatható területek bővítésétől, az új agroökológiai programon át egészen az agroökológiai területek beruházási és fenntartási támogatásáig. Juhász Anikó emlékeztetett arra, hogy a nyári hónapokban folyamatosan jelentek meg azok a sajtóközlemények, amelyek segítik a termelőket, hogy felkészülhessenek az új támogatási időszakra és feltételekre. Fontosnak nevezte, hogy ezeket a talajtani szakma képviselői is megismerjék, hiszen a gazdálkodók és a szakpolitika egyaránt számít a Talajtani Társaság tudományos és szakértői bázisára – mondta Juhász Anikó.

(Forrás: Agrárminisztérium)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!