Harc a parlagfű ellen

Agro Napló
Országos társadalmi szemléletformáló kampány indul a parlagfű elleni védekezés fontosságáról.

A Földművelésügyi Minisztérium által indított kampányban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara és az Országos Polgárőr Szövetség is közreműködik.

A parlagfű elleni állami szerepvállalás fő iránya a prevenció, ezért a hatósági munka támogatása mellett kiemelten fontos a megelőzést elősegítő kommunikáció, az érintett társadalmi szervezetekkel, civilekkel való együttműködés. A parlagfű okozta veszélyek tudatosítása mellett elengedhetetlen, hogy az emberek rendelkezzenek az alapvető ismeretekkel, megismerjék a növényt és tegyenek azért, hogy lakókörnyezetük gyommentes legyen. Ezért minden magyarországi gyógyszertárban megtalálhatóak lesznek a plakátok, melyek kihelyezésével és a betegek szükség szerinti tájékoztatásával hívják fel a figyelmet arra, milyen fontos a részvétel a parlagfű elleni küzdelemben. Mivel a fiatal korosztály fogékonyabb az új ismeretek befogadására, ezért a korábbi évek sikerére való tekintettel a Parlagfű Kisokos kiadvánnyal idén további 1500 általános iskola 3-4. osztályos tanulója ismerkedhet meg.

A parlagfű elleni védekezés minden évben nagy kihívás elé állítja a gazdálkodókat is. A szaktárca kapcsolódó közleménye kitér arra, hogy amennyiben kérdésük van a parlagfű elleni védekezéssel kapcsolatban, forduljanak bizalommal a megyei kormányhivatalok növény-, és talajvédelmi szakembereihez, valamint a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara tagjaihoz.

Hatékony parlagfű elleni védekezést csak társadalmi összefogással érhető el, ezért a minisztérium mindent állampolgár figyelmét felhívja arra, hogy lakókörnyezete gyommentesen tartásával tegyen a parlagfű-mentes környezetért.

Forrás: NAK

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!