Háromszázötven új munkahelyet teremt az új víziszárnyas-vágóhíd

Agro Napló
Az autóipar jelenti a magyar gazdaság gerincoszlopát, de a lelke a mezőgazdaság és az élelmiszeripar – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Mélykúton, ahol letették a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. mintegy 12,6 milliárd forint beruházással épülő új üzemének alapkövét – közölte az MTI.

A beruházáshoz, amely 350 új munkahelyet hoz létre, a magyar kormány 4,4 mil­liárd forintos támogatást ad. Szijjártó Péter hangsúlyozta: az élelmiszeripar termelési értéke az első hét hónapban 1673 milliárd forintot tett ki, ami hatszázalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Az élelmiszeripar több mint 148 ezer magyar embert foglalkoztatott, ami ötszázalékos növekedést jelent egy esztendő alatt.

A beruházásösztönzéssel foglalkozó ügynökség (HIPA) a cégek - köztük a Hunent Zrt. - vezetőivel 47 beruházásról állapodott meg, aminek eredményeként 8500 új munkahely jön létre Magyarországon, és több mint 430 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg. Szijjártó Péter elmondta: a Mélykúton megépülő üzemhez kapacitásban és technológiai fejlettségben is kevés hasonló kacsavágóhíd és -feldolgozó üzem van Európában - tudósított a távirati iroda.

Weiss Kurt, a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. vezérigazgatója a zöldmezős beruházásról kijelentette: a mintegy 8,8 hektáros telken a beépített terület nagyjából 18 ezer 300 négyzetméter lesz. Az első ütemben, várhatóan 2018 októberéig felépítenek egy víziszárnyas-vágóhidat, egy feldolgozóüzemet, egy hűtő- és fagyasztóházat, valamint egy szennyvíztelepet. A teljes beruházás második üteme várhatóan 2019. év végére fejeződik be. Az üzem egy tízórás műszakban 50 ezer kacsa vagy 25 ezer húsliba feldolgozására lesz alkalmas.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!