Hatalmas a vízborítás, de nem veszélyezteti a tavaszi munkákat

Agro Napló
Az átlagosnál nagyobb márciusi csapadék hatására több tízezer hektár mezőgazdasági területet öntött el a víz, de a következő napokban ennek csökkenése várható, így a gabonatermelők szerint a vízborítás csak hátráltatja, de nem veszélyezteti a tavaszi munkákat – írta a Világgazdaság szerdán.

MTI fotó: Sóki Tamás

Kedd reggelre országosan 87 200 hektárt borított belvíz, amiből 44 ezer hektár volt vetés, illetve szántó – tájékoztatta a Világgazdaságot Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Mint mondta, idén ez az eddigi legnagyobb vízborítás, és egy kivételével az összes vízügyi igazgatóság területén meghirdették a belvízi védekezést.

Magyarországon a belvízelöntések sokévi átlaga 10 800 hektár – derül ki az OVF adataiból. A belvizek által különösen veszélyeztetett területek nagysága több mint 280 ezer hektár, ezek legnagyobb része az árvízi öblözetekbe esik.

Bár az elöntött terület nagysága nem éri el a százezer hektárt, a mezőgazdasági termelők több százezer hektáron nem tudnak a vízzel telített talajokra menni gépeikkel. A magasabban fekvő és szárazabb területeken már folynak a tavaszi munkák – mondta a Világgazdaságnak Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Szerinte az enyhe, szeles időjárás a következő napokban sokat javít a helyzeten, és nem kell attól tartani, hogy a gazdák nem tudják majd elvégezni a szükséges tavaszi munkákat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Csend van a búzapiacon

Csend van a búzapiacon

Az elmúlt időszakban a hazai malmok keresték a búzát, de ez lefutott, most csend van a piacon – nyilatkozta a Világgazdaságnak Petőházi Tamás, a Gabon...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!