MENÜ

Hatalmas fejlesztés őshonos haszonállataink génmegőrzéséért Gödöllőn

Agro Napló 2022.02.21.

A GÉN-NET 21 Konzorcium 2017-ben uniós pályázatot nyert el, melyet a Kárpát-medencei őshonos haszonállatfajok, -fajták és -ökotípusok XXI. századi génbanki stratégiájának tudományos megalapozására fordított.

Fotó: HGI 

 

A Konzorcium 659,10 millió Ft értékben, vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, a VEKOP Stratégiai K+F műhelyek kiválósága pályázat keretében (azonosító szám: VEKOP-2.3.2-16-2016-00012). A konzorciumvezető a Nemzeti Biodiverzitás- és génmegőrzési Központ Haszonállat-génmegőrzési Intézete, konzorciumi tagok a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és az Állatorvostudományi Egyetem. A projekt befejezési dátuma: 2021.12.31.

Az európai uniós támogatás révén megvalósuló projekt elsődleges célkitűzése az volt, hogy Magyarországon megalapozza az őshonos haszonállatfajok, -fajták és ökotípusok génbanki megőrzését a legszélesebb körben, azaz a mézelő méhtől a baromfifajokon át egészen a szarvasmarháig. A megőrzendő populációk begyűjtésén és felszaporításán túl, a minőségi génmegőrzés érdekében széleskörű kutatómunkát is végeztek a projekt résztvevői – tájékoztatta a konzorcium az Agro Naplót.

A 4,5 éves pályázati időtartam alatt a Konzorcium bővítette az NBGK HGI élő baromfi génbankját és továbbfejlesztette emlős haszonállat nukleusz populációkkal. Az erdélyi tájfajták élőhelyükön történő megőrzésével létrehozta egy két helyszínen működő (Erdély, NBGK HGI Gödöllő) élő génbank alapjait. A hazánkban egyedülálló mélyhűtött baromfi Génbankot további szaporítóanyag és genetikai minták tárolásával bővítette. A fejlesztés eredményeként jelenleg összesen 12 faj, 37 fajta 18.244 db mintáját tárolják a Génbankban.

 

Őshonos_kakasok_hgi

Fotó: HGI 

 

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló pályázat legkiemelkedőbb eredményei közé tartozik, hogy

  • Naprakész adatbázis készült az in vitro génbanki minták nyilvántartására;
  • Ondómélyhűtési protokoll készült a magyar kutyafajták, a pannon méh és a rézpulyka szaporítóanyagának tárolásához;
  • Kidolgozásra került egy általános protokoll és kritériumrendszer a házityúk ősivarsejt vonalak alapítására, minőségbiztosítására és génbanki megőrzésére;
  • Ultragyors fagyasztási protokoll készült a naposkori baromfi ivarszervszövetek mélyhűtéses tárolásához;
  • Molekuláris genetikai felmérés készült az őshonos magyar tyúkfajták és a pannon méh genetikai variabilitásáról;
  • Multifunkcionális membrántesztet dolgoztak ki az ondómélyhűtés sikerességének tesztelésére;
  • Kidolgozásra került a gúnárondó Mycoplasma mentesítése az ondómélyhűtés során;
  • Kifejlesztésre került a 3D modellezés és egy automata áthaladási mérleg elsősorban extenzív tartású szarvasmarha állományok adatainak felvételezésére és mérlegelésére.

 

csángó piros tarka szarvasmarhák tolvajostetőn

Fotó: HGI 

 

A projektről bővebb információt ide kattintva olvashatnak.

 

 

(Forrás: Génmegőrzés)