Hatalmas fejlesztések valósulnak meg a sertéstartásban Békés megyében

Agro Napló
Letették a FirstFarms Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos beruházásának alapkövét a Békés megyei Pusztaföldváron. A dán tulajdonú cég a fejlesztéshez csaknem 2,5 milliárd forint állami támogatást kapott.
Fotó: Fekete István, Agrárminisztérium

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a rendezvényen emlékeztetett, 2020 óta mintegy 90 milliárd forintot fordított a kormány sertéstartó telepek fejlesztésére, tavaly 21,5 milliárdot állatjóléti intézkedések támogatására, 2,8 milliárdot pedig járványvédelmi fejlesztésekre – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.

Ismertetése szerint a magyar húsfogyasztás évente átlagosan 68 kilogramm személyenként, az elmúlt évtizedben mind a sertés-, mind a baromfifogyasztás nőtt. Mindeközben az Európai Unió sertésexportja 4 százalékkal csökkent, az import viszont 14 százalékkal nőtt – közölte.

Sarusi-Kis Tamás, a FirstFarms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, Telekgerendáson kétezer kocának férőhelyet biztosító fiaztató telep épül; Pusztaföldváron pedig a szaporulatnak malacnevelő telep, valamint egy karantén istálló és süldőkocatelep. A két új teleppel 4500 kocaférőhelyes vállalattá bővül a FirstFarms Hungary Kft.

A beruházás várhatóan 2023 tavaszán készül el, 20-30 új munkahelyet teremt a körzetben. Kétezer kocával növeli a hazai kocaállományt, így fontos szerepet tölt be a sertésstratégiai célkitűzések elérésében.
A telepeken automatizált rendszereket telepítenek, az áramellátás napelemekkel történik, az optimális hőmérsékletet pedig a hígtrágyából visszanyert hővel biztosítják majd a sertések számára. A szerves trágya helyi felhasználhatósága segítheti a gazdákat – jelentette ki Sarusi-Kis Tamás.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntőjében hangsúlyozta, Magyarország elemi érdeke, hogy növekedjenek a beruházások, a foglalkoztatottság és álljanak rendelkezésre energiaforrások „biztonságos körülmények között”. Hozzátette, a FirstFarms „a térség zászlóshajójává vált”. Magyarország jövőjét a vidék sikeressége határozza meg – hangsúlyozta.

Anders Norgaard, a FirstFarms csoport vezérigazgatója felidézte, 2005-ben nyolc dán befektető és gazdálkodó vásárolta meg a növénytermesztéssel és tejtermeléssel foglalkozó Agra M. szlovák mezőgazdasági vállalatot, majd a következő évben egy másik szlovák céget. A vállalat 2006 decembere óta van jelen a koppenhágai tőzsdén, és megközelítőleg 2700 részvényese van. A következő években elkezdtek terjeszkedni Romániában és Szlovákiában; a magyar cég 2017. márciusában jött létre. (Jogelődjét, amely Dán Farm néven működött 2002-ben, szintén dán tulajdonosok alapították.) 2018 óta Csehországban is jelen vannak.
A FirstFarms közel 400 alkalmazottat foglalkoztat, négy országban van leányvállalata, a termelés 17 telephelyen zajlik. Szlovákiában háromezer termelő tehenük van; Szlovákiában, Csehországon és Magyarországon évente 165 ezer malacot és 100 ezer hízót tenyésztenek. Összesen 21 ezer hektáron gazdálkodnak.

Anders Norgaard megjegyezte, Magyarországon vizsgálják a gabonaelőállítás lehetőségeit is. A cégnek Magyarországon jelenleg a Békés megyei Gádoroson van egy fiaztató telepe 2500 koca férőhellyel, onnan a 7 kilogrammos malacokat Orosházára szállítják, és ott nevelik 30 kilogrammos súlyukig.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar leányvállalat 2020-ban 44 munkavállalót foglalkoztatott. Az értékesítés nettó árbevétele kétmilliárd forint fölé nőtt, 47 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbit. Adózott eredménye 213 millió forint volt 2020-ban, szemben az előző évi csaknem 417 millió forinttal.

 Videó: Youtube/Hungary Dan-Farm

(Forrás: MTI)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!