2024. április 25. csütörtök Márk

Hatalmas gabonakészletek, mérséklődő élelmiszerárak a világban

Agro Napló
Globálisan nézve összességében mérséklődtek az élelmiszerárak novemberben, mivel a tejtermékek alacsony árszintje ellensúlyozta a hirtelen ugrást a cukor és a növényi olajok jegyzésében, adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Kép: ©FAO/Giuseppe Bizzarri

A FAO élelmiszerár-index 0,5 %-kal csökkent (175,8 pont) az előző hónaphoz képest, de még így is 2,3 %-kal magasabb a tavaly novemberinél.

A FAO emellett frissítette a globálisan elérhető gabonamennyiség-előrejelzését is, amelyet jelenleg 3 331 millió tonnára – minden idők legmagasabb mennyiségére – becsülnek a szervezet szakértői.

A globális árindex az alapvető élelmiszerek árának nemzetközi változását követi nyomon hónapról hónapra.

A novemberi csökkenés a FAO tejárindexben bekövetkezett közel 5 %-os esésnek köszönhető, ami a vaj, sajt és tejpor iránti megcsappant keresletet tükrözi.

Ezzel szemben a cukor ára 4,5 %-ot ugrott egy hónap leforgása alatt a brazíliai export csökkenése miatt, illetve azon aggodalmaktól fűtve, hogy az olajárak emelkedésével egyre nagyobb lesz az etanol-előállítás aránya.

A növényi olajok ára 1,2 %-kal emelkedett. Ezen belül vegyes a kép: drágult a szója, míg a pálmaolaj olcsóbb lett a bőséges malajziai készletek révén.

A húsár-index lényegében nem változott novemberben.

A gabonafélék ára valamelyest erősödött, főleg a rizs 1,1 %-os áremelkedése miatt.

Csúcson a gabonatermelés

A FAO egy nagy ugrással 2 627 millió tonnára növelte a gabonatermelés mennyiségére vonatkozó előrejelzését, a magas  amerikai kukoricahozamok körüli várakozások miatt.

A búzatermelés globálisan 754,8, a rizs 500,8 millió tonna körül várható – mindkét érték alulról súrolja a 2016-os rekordot.

Földünk gabona-felhasználása is bővül 1,2 %-kal, elérve a 2 599 millió tonnát, amelyből a rizs és búza az emberi táplálkozás, míg a szemes termények inkább az állati takarmány alapját képezik majd.

A gabonakészletek eddig nem látott szinten, 726 millió tonnánál tetőznek, állítja a FAO. Ezen belül a búza és a kukorica is rekordot dönthet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!