Hatalmas lendületet kap az élelmiszeripar a 750 milliárd forintos támogatástól

Agro Napló
Az agrártárca komoly fejlesztési tervet készített elő, a korábbi uniós költségvetési ciklushoz képest jelentősen nagyobb pénzügyi keretre, ugyanis mintegy 750 milliárd forintra pályázhatnak majd az élelmiszeripari szereplők – mondta Felkai Beáta, az Agrárminisztérium (AM) Élelmiszergazdasági és -minőségpolitikai Főosztályvezetője az Élelmiszeripar jövőjéről szóló online konferencián március második felében.
Fotó: Fekete István

Felhívta a figyelmet arra, hogy az élelmiszeripar az egyik legnagyobb feldolgozóipari ágazatnak számít Magyarországon, amely az elkövetkező hét évben óriási lendületet kaphat.

A minisztériumi főosztályvezetője előadásában kitért rá: Magyarországon az élelmiszeriparban jelenleg 4211 vállalkozás működik, ezen a területen mintegy 143 ezer embert foglalkoztatnak. Az ágazat árbevétele pedig meghaladja a 3688 milliárd forintot. Mivel az elmúlt években megduplázódott a szektor nyeresége, így 30 százalékkal nőttek a bérek is.

Felkai Beáta emlékeztetett: az élelmiszeripar támogatottsága a 2014-2020-as időszakban elérte a 468 milliárd forintot. Ez az összeg a következő hét évben – a Vidékfejlesztési Programban (VP) – mintegy a duplájára nő, így közel 750 milliárd forintra pályázhatnak majd az élelmiszeripar szereplői.

A támogatások már az idei évben elindulnak. Az első félévben 50 milliárd forintos keretre a mikro- és kisvállalkozások – elsősorban eszközbeszerzésre – nyújthatnak be pályázatot, míg a második félévben 200 milliárd forintos forrásból a nagyobb vállalatok beruházásai valósulhatnak meg – tartalmazza az összefoglaló.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Bővül és erősödik az élelmiszeripar

Bővül és erősödik az élelmiszeripar

A következő időszakban bővül és erősödik az élelmiszeripar, a cégek növelik a hozzáadott értéket, hogy még több jó minőségű magyar élelmiszer kerüljön...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!