Hatalmas problémák a mezőgazdaságban – nehéz idők jönnek

Agro Napló
Azt már tudhatjuk, hogy 2022 sem lesz sétagalopp a mezőgazdaság számára, ám úgy tűnik, hogy az igazán nehéz évek csak most jönnek.
 

A megannyi súlyos probléma mellé most hozzácsapódott az orosz-ukrán háború is, mely nem egy országot kilátástalan helyzetbe sodort. Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vitattak meg a résztvevők a Portfolio Agrárium 2022 konferencián, a Kecskeméten megrendezésre kerülő kerekasztal-beszélgetésen, melyről az Agro Napló is értesült.

Kétségtelenül mozgalmas és kihívásokkal teli időszak vár minden termelőre, az orosz-ukrán háború miatt azonban meghozták azt a döntést, hogy a kizárólag 2022-ben érvényes intézkedés során a gazdálkodók az eddigi szabályozástól eltérően dönthetnek úgy, hogy az Egységes Kérelemben bejelentett területeken termesztett bármely szántóföldi növényt a zöldítés szempontjából parlag ökológiai fókuszterületként (EFA) és/vagy a diverzifikációban parlagként számítsák be (erről korábban lapunk is beszámolt).

Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár felhívta a figyelmet a Portfolio Agrárium 2022 konferencián arra, hogy ez nem egy kötelezettség, hanem mindenki saját belátása szerint dönthet. 

„Mindenkit arra szeretnék kérni, hogy felelősen döntsön, hiszen ez egy önkéntes vállalás. Ezen kívül a rendeltetésszerű használatot is aláhúznám."

Fotó: Feldman Zsolt, Agrárszektor

Élelmiszerhiány fenyegeti Európát?

Győrffy Balázs elmondta, hogy nem az idei év lesz igazán izgalmas, hanem a következő. A gazdáknak évről évre az egész gazdaságukra kiható döntéseket kell meghozniuk, erre pedig jobb felkészülni. A háborúnak viszont van még egy következménye: szembejött a valóság. Az észak-afrikai térségben például nagy a gond, nem lesz élelmiszer. Európában pedig visszafogják a termelést, szabályozzák a trágyát és a növényvédő szereket, ha ez így marad, akkor előbb-utóbb Európa elveszítheti az önellátását, ez pedig mindannyiunkat érint. 

„Meg kell értetni a társadalommal, hogy fele annyi növényvédővel ugyanannyi mennyiségű élelmiszert nem lehet megtermelni. Ez olyan, mintha fele annyi gyógyszerrel ugyanannyi embert szeretnénk meggyógyítani."

Fotó: Győrffy Balázs, Agrárszektor

A teljes beszélgetés összefoglalója elolvasható ide kattintva.

(Forrás: Agrárszektor)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Elindult az előlegkifizetés!

Elindult az előlegkifizetés!

Október 17-én hétfőn elkezdődött az idei egységes kérelmekhez kapcsolódó emelt összegű előlegfizetés – mondta az agrárminiszter hétfői sajtótájékoztat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!