Hatékony segítség az aszály- és fagykárok ellensúlyozására

Agro Napló
A kormány hatékony segítséget nyújt az aszálykárok és fagykárok következményeinek ellensúlyozására, mivel az idei esztendő eddigi időjárása komoly károkat okoz a mezőgazdaságban – tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) az Agro Naplót.

A gazdálkodók eddig 166 ezer hektáron jelentettek be aszálykárt és 82 ezer hektáron tavaszi fagykárt – közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető hangsúlyozta: a csapadékhiány jelentősen rontja a terméskilátásokat a szántóföldi kultúrákban, emellett a gyümölcsösök jelentős része elfagyott.

Hozzáfűzte: a bekövetkezett károk hatásának enyhítését, a gazdák jövedelmének stabilizálását komplex támogatáspolitikai intézkedések szolgálják, amelyek közül a legfontosabbak a kárenyhítési rendszer, a támogatott növénybiztosítások, a közvetlen támogatások, valamint a kamat- és költségmentes hitelprogramok. Az idei kárenyhítési évben bekövetkezett termelői károk enyhítésére mintegy 18-19 milliárd forint áll rendelkezésre a Kárenyhítési Alapban, amely megfelelő mértékű kompenzálásra ad lehetőséget.

A finanszírozási nehézségek áthidalása érdekében a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében, az április végén elindult Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel Plusz kölcsönprogramhoz kapcsolódóan igénybe vehető az AM által biztosított 100 százalékos mértékű kamat-, valamint kezességi díj és költségtámogatás. Ezt az MFB által meghirdetett forgóeszköz hitelprogramok kapcsán fogja bevezetni a közeljövőben a minisztérium – hívta fel a figyelmet Nagy István.

A miniszter rámutatott: a közvetlen támogatások jövedelembiztonságot és pénzügyi stabilitást jelentenek a gazdák számára. Az AM a területalapú mezőgazdasági támogatások esetében az idei kérelmek után megemelt összegű előlegfizetéssel tervez az ősszel, segítve a termelés finanszírozását. A tárca emellett javaslatcsomagot dolgozott ki és tesz le az Európai Bizottság (EB) asztalára, hogy az aszály miatt a gazdálkodók bizonyos zöldítési feltételek alól is mentesülhessenek.

A miniszter véleménye az, hogy az ismertetett intézkedések hatékonyan ellensúlyozzák a jövedelem-kiesést, segítenek a gazdáknak likviditásuk megtartásában, valamint a foglalkoztatás és a termelési kapacitások megőrzésében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!