2024. március 29. péntek Auguszta

Hazánk agrárösztöndíjakkal segíti a fejlődő országok élelmezésbiztonságát

Agro Napló
Hazánk a hétköznapokban is jól hasznosítható, fontos mezőgazdasági ismereteket ad át a fejlődő országok leendő agrárszakembereinek, hisz ugyanis abban, hogy a problémákat helyben kell megoldani, ezért többek között egy sikeres ösztöndíjprogrammal segíti a rászoruló országokat, miközben ez a kezdeményezés Magyarország gazdaságának is hasznos – hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének, a FAO-nak ösztöndíjprogram nyitó ünnepségén Budapesten.
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Az idei tanévben tizenhat ország huszonöt hallgatója kezdte meg tanulmányait Magyarországon, az AM által szervezett ösztöndíjprogramban. Az újonnan felvett hallgatókat a tárca, a fogadó hazai agráregyetemek, valamint a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala képviselői köszöntötték december lején a magyar fővárosban.

Belánszky-Demkó Zsolt emlékeztetett arra: az ösztöndíjprogram fontos alappillére a FAO és Magyarország közti szoros együttműködésnek. Ennek fő célja: a világszintű élelmezésbiztonság növelése és a fenntartható fejlődési célok teljesítése. Az érintett országokból érkező diákok olyan, a hétköznapokban jól hasznosítható képzést kapnak, amellyel elősegíthetik országuk mezőgazdaságának gyarapodását.

A helyettes államtitkár elmondta: Magyarország számos eszközzel segíti a fejlődő országok agrárproblémáinak helyben történő megoldását. A végzett agrárösztöndíjasok közül többen ma már vezető beosztásban dolgoznak hazájukban. Mindez lehetővé teszi ezen országokkal a szakmai és tudományos együttműködés erősítését, Magyarország befolyásának növekedését, továbbá a gazdasági kapcsolatok és az export élénkítését is – emelte ki.

 Az ünnepségen Raimund Jehle, a FAO Regionális Irodájának helyettes vezetője köszönetet mondott a magyar kormánynak az ösztöndíjprogram aktív támogatásáért. Aláhúzta: az ösztöndíjprogram kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a hallgatók megszerezzék a szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a mezőgazdaság legfontosabb területein, Mindehhez pedig jó alapot biztosít a magyar felsőoktatás kiváló minősége és a FAO szaktudása – mutatott rá a FAO képviselője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!