Hazánk továbbra is partnerségre törekszik Moldovával

Agro Napló
Hazánk továbbra is elkötelezett a Moldovai Köztársasággal való szakmai és üzleti kapcsolatok kiszélesítése mellett – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára Zinaida Greceanîi, a moldáv parlament elnökével folytatott tárgyalások után december közepén, Budapesten.

A megbeszélésen áttekintették az agrárium előtt álló globális kihívásokat, mint például a klimatikus tényezők megváltozását, illetve az új fogyasztói szokások megjelenését.  Egyetértettek abban, hogy mindkét ország számára kölcsönösen fontos az eddigi együttműködés továbbfejlesztése, különös tekintettel a jó gyakorlatok (például a földtörvény, az öntözés), szakmai tapasztalatok, az oktatás és a szakképzés területén.

Magyarország számára kiemelt jelentőségű az öntözés fejlesztése és arra törekszik, hogy nemzetközi szintéren is bizonyítsa a vízgazdálkodással kapcsolatos kompetenciáját. Az államtitkár a megbeszélés során bemutatta az agrártárca öntözéses gazdálkodás megoldására tett javaslatát, amelyet a napokban fogadott el az országgyűlés. Hazánk Moldovában az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetén (FAO) keresztül támogatta a kisgazdaságok öntözési technológiájának fejlesztését, a legjobb öntözési gyakorlatok és a modern öntözési technológiák átadása által.

Farkas Sándor örömének adott hangot, hogy a meghirdetett pályázaton már 10 moldovai gazda sikeresen szerepelt. A projekt keretében a megfelelő gazdák kiválasztása után mintaparcellák kerültek kialakításra, hogy a gyakorlati tapasztalatokat közvetlenül szakmai napokon és figyelemfelkeltő kampányok során is átadhassák.

Továbbá az Agrárminisztérium a FAO ösztöndíjprogram keretében kötelezettséget vállalt arra, hogy a fejlődő országokból – köztük Moldovából – származó hallgatók magyarországi agráregyetemen történő képzését finanszírozza. Farkas Sándor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben újabb diákokat köszönthetnek hazánkban majd Moldovából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!