Hazánkban tarthatja éves közgyűlését jövőre a gazdálkodók világszervezete

Agro Napló
A Gazdálkodók Világszervezete (World Farmers' Organisation, WFO) június 24-én – online – tartotta idei éves közgyűlését, ahol a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felajánlotta, hogy a NAK, illetve Magyarország készséggel otthont adna a világszervezet jövő évi közgyűlésének – közölte a köztestület lapunkkal.

A globális mezőgazdasági szervezet mintegy másfél milliárd gazdálkodó érdekeit képviseli, a világ 54 országából. A szervezetnek 2020 óta teljes jogú tagja a NAK, mely így – a COPA-COGECA által biztosított uniós érdekképviseleti lehetőséggel párosulva – globális szinten is hallatni tudja a hangját a mezőgazdaság szempontjából fontos kérdésekben.

Ilyen aktuális probléma egyebek között az, hogy az Európai Unióban a liberális szervezetek a mezőgazdaságot – mindenféle tudományos alap nélkül – szinte bűnösnek kiáltják ki a klímaváltozással kapcsolatban, valamint a gazdálkodók szerepét alárendelik a valóságtól elrugaszkodott uniós környezetvédelmi elvárásoknak.

Mint ismeretes, május végén Brüsszelben felfüggesztették az unió közös agrárpolitikájának reformjáról szóló tárgyalásokat az Európai Zöld Megállapodás kapcsán kellő körültekintés nélkül kitűzött célok miatt. Ezzel kapcsolatban a NAK, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) petíciót is indított, felszólítva az Európai Parlamentet (EP), hogy ne okozzanak versenyhátrányt az európai gazdáknak, és ezzel biztosítsák a magyar gazdák számára is, hogy továbbra is kiváló minőségű élelmiszerek előállításával járulhassanak hozzá a magyar és az európai emberek egészséges életéhez.

Ahhoz, hogy a mezőgazdaság ereje és valós értéke Brüsszelben is hatványozottabban tudatosítható legyen, szükséges egy olyan fórum aktivitása is, mint a WFO, amely felülemelkedik az uniós kereteken, egyesíti a Föld gazdálkodóinak hangját. A WFO támogatja a gazdálkodókat a nemzetközi szakpolitikai fórumokon, a NAK pedig teljes jogú tagként részt vesz a szervezet munkacsoportjainak és európai választmányának munkájában, valamint szavazati joggal rendelkezik annak közgyűlésén – tartalmazza a NAK tájékoztatása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!