Hektáronként 6 millió forintos támogatás a komlótermelőknek

Agro Napló
Hektáronként 6 millió forintos támogatásra pályázhatnak a komlótermelők október közepétől, az Agrárminisztérium (AM) ugyanis állami támogatást nyújt vállalkozó családoknak, hogy komlót termesszenek – közölte a Heineken Hungária Zrt. az Agro Naplóval.

A tájékoztatás szerint ugyanis egészséges, jó minőségű komló termett Kastélyosdombón, ahol a Heineken Hungária és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (MÖS) kezdeményezésében hátrányos helyzetű családok indították újra a hazai komlótermesztést. Így az egy évvel ezelőtti komlótermesztési siker alapján ők is pályázhatnak, hiszen az új telepítésű komlótövek (mintegy 3000 tő a Perle, Saazer és Chinook komlótípusokból) elvárt fejlettségűek és minőségűek – számolt be az első szezon tapasztalatairól Prohászka Gábor, a projekt szakmai felügyeletét ellátó kertészmérnök.

A tájékoztatás felidézi: a sör legfontosabb ízesítő anyaga. a komló kiutat jelenthet a szegénységből a termelők számára. A hazánkban korábban nagy mennyiségben termesztett komló ugyanis a '80-as éveket követően teljesen eltűnt az országból. Újbóli termelésének köszönhetően azonban hamarosan a Soproni, a legnépszerűbb magyar sörmárka készülhet hazai komlóval.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet programja a Heineken Hungária támogatásával az ország olyan területén valósul meg, ahol kevés a munkalehetőség és sok család él szegénységben. A Heineken Hungária a MÖS-sel kötött szerződésében vállalta, hogy a megtermelt komlót piaci áron átveszi a termelőktől, és a program elindításához 30 millió forint pénzügyi támogatást is biztosított.

„Minden jel szerint jó emberek, jó cél érdekében képesek összefogni, és olyan értéket teremteni, amely alapjaiban változtathatja meg egy közösség, egy környék, egy táj gazdasági tevékenységét, megélhetési körülményeit. A komlótermesztésnek egykor nagy hagyománya volt Magyarországon, ez a hagyomány a segélyszervezet és Heineken összefogásával éledhet fel újra. Ha pedig a kezdeményezés sikeres lesz, az agrártárca támogatja további komlóültetvények létrehozását.” –  jelezte Nagy István, agárminiszter.

„A Heineken elsőszámú céljai közé tartozik a helyi közösségek támogatása és a hazai alapanyag-beszerzés. Örülünk, hogy közös összefogással vezethetjük vissza Magyarországot a komlót termelő országok közé, miközben támogatjuk a hazai gazdákat. A Kastélyosdombói komlót 2020-ban már Magyarország kedvenc söréhez, a Sopronihoz szeretnénk felhasználni. Célunk, hogy hosszútávon, a Soproni előállítása során 100 százalékban magyar komlóra támaszkodhassunk” – mondta Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária vezérigazgatója a termesztési kezdeményezésről.  

A komlótermelés területe tovább bővülhet Magyarországon: október 15-30. között a komlóültetvény létesítéséhez szükséges talaj-előkészítésre, alaptrágyázásra, valamint a komlóültetvény támrendszerének és öntözési rendszerének kialakítására a gazdák állami támogatást igényelhetnek. Az agrárminisztérium erre a célra százmillió forint forrást különített el.

A támogatási kérelmeket az agrárminiszter rendelete alapján a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) lehet benyújtani postai úton, a honlapjukról letölthető formanyomtatványon. A támogatás a komlóültetvény telepítéséhez kapcsolódó anyagköltség, valamint gépi és élőmunka igénybevételéhez kapcsolódó költség számlával igazolt összegének háromnegyede – tartalmazza a tájékoztatás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!