2024. április 23. kedd Béla

Hektáronként 800-900 ezer forint is járhat a zöldszüretért

Agro Napló
A túltermelést hivatott mérsékelni az állam által nyújtott, hektáronként 800-900 ezer forintos támogatás a bortermelők részére – írja a Bama.

A jelentősen felhalmozódott készlet miatt egyre nehezebb a magyar borok értékesítése a piacon.

Összesen 8,5 milliós keretösszeggel, hektáronként 300 ezer és 1 millió forint közötti összeget fizethetnek ki azok számára, akik július 10-ig leszüretelnek, az Agrárminisztérium által meghirdetett zöldterületi támogatásnak köszönhetően. A kezdeményezés a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától származik és Magyarországon még eddig soha nem alkalmazták.

A támogatás iránt azok érdeklődnek, akik a túltermelésnek köszönhetően a tavalyi évben nem tudták értékesíteni a szőlőt, de idén elkerülnék ugyan ezt – így már júliusban leszüretelnek. A villányi borvidéken kilenc termelő adta be a támogatás iránt a kérelmet.

Mint arról a VG.hu korábban beszámolt, a bizonytalan értékesítés miatt van hajlandóságuk a szőlőtermelőknek a zöldszüretre. Az Alföldön amiatt aggódnak, hogy sikerül-e a megszabott határidőre leszedni az éretlen fürtöket.

Az ilyenkor szokásosnál körülbelül 15-20 százalékkal nagyobb a borkészlet Tokaj-Hegyalján, de nem is a helyi pincékben tárolt borok miatt lehet gondjuk a helyi szőlőtermelőknek, hanem a más borvidékeken, elsősorban az Alföldön és a Mátrában tárolt többletek miatt

– magyarázta a Világgazdaságnak az agrártárca által meghirdetett zöldszüreti támogatás hátteréről Kalocsai László, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának alelnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szőlő is kevesebb lesz az idén

Szőlő is kevesebb lesz az idén

Alacsony, 3,7 millió mázsa szőlőt jelez előre az idei szüret előtt a termésbecslés, és többéves összevetésben is kimondottan alacsonynak számít a haza...

Emelné a bor árát a HNT

Emelné a bor árát a HNT

Az elmúlt években a magyar borok nagykereskedelmi árai nem, vagy csak igen csekély mértékben változtak, annak ellenére, hogy az ágazat termelési költs...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!