MENÜ

Helikopterről is ellenőrzik a parlagfűvel fertőzött területeket

2014.08.08.

Elkezdődött a parlagfű szezon, ezért a hatóságok a földi felderítés mellett bevetik a légi felderítés eszközeit is. Négy éve a hatóságok a helikopteres ellenőrzést is felhasználják a parlagfű fertőzöttség csökkentésére. Ez jelentősen segíti a munkát, pontos kép kapható azokról a földtulajdonosokról, földhasználókról, akik nem tartják rendben területeiket.

A hatóságok július elsejétől ellenőrzik a bel-és külterületek parlagfű fertőzöttségét. A még időben elvégzett kaszálással megelőzhető a gyomnövény pollenjének szóródása. Az idei időjárás kedvezett a parlagfű kelésének, a gyomnövény jelentős tömegben jelent meg a bolygatott, nyílt talajfelületeken. A parlagfű gyakori a szántóföldeken, útszéleken, árokpartokon, parlagokon, de előfordul réteken, legelőkön, szőlőkben, gyümölcsösökben és erdősítésekben is. A szántóföldeken, a gabonák betakarítását követően kiemelt figyelmet kell fordítani a tarló gyommentesítésére, a parlagfű elleni hatékony védekezésben fontos a tarlóhántás elvégzése.

A parlagfű elszaporodásának visszaszorítása közös cél, ezért az előző évekhez hasonlóan, idén is sor kerül a parlagfüves területek helikopterrel történő (légi) felderítésére. Ezáltal a nehezen megközelíthető, kevésbé szem előtt lévő, egybefüggő, nagy kiterjedésű parlagfűvel fertőzött területek is a hatóság látókörébe kerülnek. A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig ingatlanján a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Ezúton szeretnénk felhívni minden állampolgár figyelmét, hogy tegyen eleget a törvényi kötelezettségének, és mentesítse területét. A parlagfű elleni védekezési kötelezettség elmulasztása esetén a hatóság növényvédelmi bírságot szab ki. A kiszabható növényvédelmi bírság mértéke 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjed.

Forrás: Földművelésügyi Minisztérium Sajtóirodája