Heti fókusz: A búza tápanyagellátása

Agro Napló
Az eredményes növénytermesztés egyik alapvető feltétele a termőhelyi viszonyokhoz és a növény igényeihez alkalmazkodó okszerű tápanyagellátás. Megkérdeztük két gyártó-forgalmazó vállalat képviselőjét a búza tápanyagellátási sajátosságairól, az általuk kínált megoldásokról.

A búza tápanyagellátása

A hozzászólásokért kattintson!

Némethné Bujdosó Barbara
EuroChem Agro Hungary Kft.
Makra Máté
Yara Hungária Kft.

Némethné Bujdosó Barbara (EuroChem Agro Hungary Kft.) 

A búza Magyarországon ma is a legnagyobb termőterülettel rendelkező kalászos, a jelentőségét jól mutatja, hogy a 19. század közepétől egészen a 20. század elejéig hazánk búzanagyhatalom volt. Míg az 1920-as, 30-as években 1,5-1,6 millió hektáron termesztettek őszi búzát 1,3 t/ha-os termésátlaggal, a termesztéstechnológia és a gépesítés fejlődése, továbbá az új fajták termesztésbe vonása és a műtrágyázás használata megtöbbszörözte a termésmennyiséget. Az őszi búza termésátlaga az elmúlt néhány évben hektáronként 4,5-5,5 tonnára nőtt.

A sokkal jobb eredményekhez a növény tápanyagellátási sajátosságainak megismerése vezetett, amelyek az őszi búzánál a termés mennyiségét és a minőségét is döntően befolyásolják. A búzafajták tápanyagigényének és tápanyag-hasznosító képességének ismeretén túl a kijuttatott műtrágya hatóanyagok meghatározásához a talajok tápanyagtartalmát, tápanyag-szolgáltató képességét, az elővetemények tápanyagpótló hatását is figyelembe kell venni.

 Az őszi búza fajlagos tápanyagigénye
 100 kg fő- és melléktermék képzéséhez: 

 A kijuttatandó trágyaadagok:
 (hatóanyag)
 Nitrogén: 2,7 kg/100 kg  60-150 kg/ha
 P2O5: 1,1 kg/100 kg  50-100 kg/ha
 K2O: 1,8 kg/100 kg   70-120 kg/ha

          

A terméshozam szempontjából két kritikus időszak dönti el a termesztés sikerét.

A kezdeti időszakban, 00-25 hetes korban a terméshozamot a homogén csírázás alapozza meg, a 37-59. hetes időszakban pedig létkérdés, hogy a növény ne szenvedjen víz- és nitrogénhiányban. Ezekben az időszakokban folyamatos tápanyag-utánpótlás szükséges.

Az EuroChem saját fejlesztésű technológiáival jelentősen csökkenthető a kritikus időszakok kockázata. Alkalmazásukkal kevesebb a nitrogén kimosódás, növelhető a terméshozam, továbbá javul a termés minősége.

ENTEC® NP/NPK termékeink jól vízoldható P és K tartalmuk mellett stabilizált nitrogént tartalmaznak. Az ENTEC® technológia inhibitorokkal lassítja le a mikroorganizmusok aktivitását, nem tudják nitráttá alakítani az ammóniumot. Így a növény a nitrogént hosszabb ideig, ráadásul ammónium és nitrát formájában is fel tudja venni. Az ENTEC®-kel a termelők csökkenthetik a kimosódás okozta nitrogén-veszteséget, és jelentősen növelhetik a nitrogén hasznosulását. A búza akkor sem fog nitrogénhiányban szenvedni, ha a kedvezőtlen időjárás miatt elkésik az első fejtrágyával.

Fejtrágyaként ENTEC® 26 műtrágyával (26% N, 13% S) február-márciusban nagyobb mennyiségű nitrogén is kijuttatható veszteség nélkül, ami elegendő a növény fejlődéséhez akkor is, ha a második fejtrágyával elkésnénk.

Standard karbamidnál csapadék vagy bedolgozás hiányában azonnal megindul a nitrogén kipárolgása, ezért kedvező ár-érték aránya ellenére sem túl gyakori kalászos fejtrágya. Erre nyújt megoldást az UTEC® műtrágya inhibitora, ami gátolja az ureáz enzim aktivitását, ezáltal kedvezőtlen körülmények között lelassítja az ammónia elillanását, a veszteségek minimálisak és nincs perzselés.

Az EuroChem technológiák alkalmazásával a tápanyag utánpótlási műveletek összevonhatóak, a harmadik fejtrágya alkalmazása elhagyható, így több menetet, üzemanyagot és munkaidőt spórolhat meg.

Bővebb információ:
www.eurochemagro.com

Makra Máté (Yara Hungária Kft.) 

A kalászosok foszfor és káliumpótlásának időszaka hagyományosan a vetés előtti alaptrágya kijuttatására vonatkozik. Ilyenkor juttatjuk ki a fejlődéshez szükséges hatóanyagok teljes mennyiségét, melynek így nemcsak a kezdeti fejlődéshez szükséges, hanem a növekedés későbbi szakaszában fellépő igényeket is fedezni kell.

A kalászosok klasszikus alaptrágyájának számít a YaraMila 16-27-7 (5% SO3, 0,1% Zn). Vetés előtt 250-300 kg/ha dózisban kijuttatva a kalászosoknak kedvező 40-48 kg nitrogén mellett jelentős mennyiségű, 68-81 kg foszfor hatóanyagot is biztosítunk hektáronként. A magas foszfor-, valamint a kezdeti fejlődéshez szükséges kén- és cink tartalom miatt klasszikus kalászos-starter műtrágyának számít. Elsősorban a káliumban jól, foszforral viszont kevésbé jól ellátott területekre ajánljuk. A YaraMila termékek a feltüntetett hatóanyagok teljes mennyiségét felvehető formában tartalmazzák: a foszfortartalom 85-90%-ban vízoldható, mely gyakorlatilag azonnal a növények rendelkezésére áll, míg a fennmaradó 10-15% citrátoldható, ami a hosszútávú foszforhatást bíztosítja.

A magas hatóanyagtartalom mellett ki kell emelni a YaraMila termékek kiváló fizikai tulajdonságait is:

  • a magas fajsúly (1-1,28 kg/dm3),
  • a granulátumok egyenletes mérete és formája,
  • a kedvező folyási sebesség,
  • a granulátumok keménysége és kopásállósága,
  • 0,05% alatti portartalom.

A kedvező fizikai paraméterek hozzájárulnak, hogy a YaraMila termékek teljes felületen akár 36 m szórásszélességben is egyenletesen kiszórhatóak legyenek, vagy vetőgéppel eltömődés nélkül, pontosan adagolva ki tudjuk őket juttatni.

A makroelemek mellett a mezo- és mikroelemek pótlására már az ősz folyamán is figyelmet kell fordítanunk. A fejlődés kezdetén fellépő látens, vagy relatív hiány sok esetben nagyobb terméskiesést jelenthet, mint egy később fellépő, már szemmel is látható hiány. Célszerű a tápelemhiányok korai megelőzésére fektetni a hangsúlyt, különösen akkor, ha a talajvizsgálati eredményünk valamelyik mezo- vagy mikroelem alacsony ellátottsági szintjét jelzi előre. A kalászosokban az őszi növényvédelmi beavatkozások egyre nagyobb teret nyertek az elmúlt években. A növényvédőszeres kezelésekkel egymenetben kijuttatott lombtrágya hatékony formája a tápelemhiányok okozta terméskiesés megelőzésének. A kalászosok igényeinek fedezésére a YaraVita Gramitrel ősszel 1,5-2,0 l/ha dózisban hatékony megoldás a korai hiánytünetek elkerülésében, köszönhetően a magas magnézium (260 g/l MgO), mangán (130 g/l), cink (80 g/l) és réz (50 g/l) tartalmának. A koncentrált hatóanyagtartalom, a YaraVita termékekre jellemző egyedi formulázás garanciát jelent a hatékony felhasználásra. A Gramitrel a legtöbb növényvédő szerrel keverhető, a keverhetőség ellenőrzésére segítséget nyúlt a www.tankmix.com oldal, vagy a TankMixIT mobiltelefonos alkalmazás.

A Yara őszi búza lombtrágyázási technológia termésnövelő hatása két éves kisparcellás kísérleti eredmények alapján. NAIK Öthalom, 2016-17 és 2017-18 évek eredményei alapján

A tápelemhiányok azonosításában nyújt segítséget a CheckIT okostelefonra letölthető adatbázisa, valamint a Yara talaj- és növényvizsgálatra indított szolgáltatása (MegaLab), mellyel rövid, néhány napon belül nemcsak a vizsgálati eredményt kapjuk kézhez, hanem szaktanács formájában javaslatot is a fellépő tápelemhiány megelőzésére, illetve orvoslására.

További információ:
www.yara.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!