Heti fókusz: A cirokfajta-kínálat befutói

Agro Napló
A portfóliók legjobbjait Partnercégeink szakemberei mutatják be. A válaszokért kattintson!

A cirokfajta-kínálat befutói

A válaszokért kattintson!

Balogh László
Lidea Hungary Kft.

Popovics Tamás
Galldorf Zrt.

Balogh László (Lidea Hungary Kft.) 

Sokak számára ma Magyarországon a cirok egyet jelent az Euralis névvel. 2020. szeptember 1-jén az EURALIS Semences és a CAUSSADE Semences Group összeolvadásával létrejött a Lidea nemzetközi vetőmagvállalat. Így az idei szezonban már a Lidea forgalmazásában érhetők el, ismert és új termékeink a hazai piacon.

A Lidea és a résztulajdonában álló EUROSORGHO cég Európa legnagyobb cirok nemesítői és vezető vetőmag előállítói. Hibridjeink a hazai termesztési viszonyok között évek óta bizonyítják a kiemelkedő képességeiket így nem véletlen, hogy rövid idő alatt piacvezetőkké váltak.

A hazai piacon több nemesítőház kínálatából lehet választani, de a saját kísérleteink és a termelői visszajelzések alapján mindenki számára egyértelmű, hogy az egyes cirok hibridek teljesítménye között lényeges eltérés van.

A fajtaválasztás véleményünk szerint stratégia döntés! Az eltérő igények eltérő megoldást kívánnak!

A Lidea szemes és silócirkot is forgalmaz Magyarországon.

A szemes cirok fő felhasználási területei a takarmányipar és az állattenyésztés és kisebb mértékben a humán élelmezés.

Hibridjeink évek óta keresettek, hiszen jól beilleszkednek és kiemelkedően teljesítenek a hazai termesztési környezetben. A hazai etetési kísérleti eredmények bizonyítják, hogy termésük beltartalma kiemelkedő, ezért kifejezetten keresett végfelhasználók körében, ezért könnyen és biztosan értékesíthetők. Piacvezető hibridjeink előállítása már Magyarországon történik.

SZEMES CIROK AJÁNLAT
 Hibrid  Szemszín  Érésidő  Terméspotenciál
 ARABESK  fehér  nagyon korai  7-9 t/ha
 ALBANUS  fehér  korai  8-10 t/ha
 ES WILLY  piros  nagyon korai  8-10 t/ha
 ARMORIK  piros  nagyon korai  8-10 t/ha
 ARCANE  piros  korai  8-10 t/ha
 ES ALIZE  piros  középkorai  9-11 t/ha
 ES SHAMAL  piros  középkorai  10-12 t/ha
 ES FOEHN  piros  középkorai  10-12 t/ha
 ES MONSOON  piros  középkorai  10-12 t/ha
 ES BOREAS  piros  középkései  10-12 t/ha

Silócirok fajtaválasztékunkat a szarvasmarha ágazat eltérő, speciális takarmányozási igényeinek figyelembevételével alakítottuk ki, amelyek között megtalálhatók az un. hagyományos, de takarmányozásra egyértelműen javasolt silócirkok mellett a legújabb szakmai nemesítési irányt képviselő BMR típusú silócirkok is (amelyekből készült szilázs etetése javasolt nagytejű állomány részére is). Minden Lidea cirok egy kicsit eltér egymástól, más a jellegük és ezért más az erősségük is (cukor, keményítő, emészthető rost tartalom, NDF, NEI…).  A takarmányozásért felelős szakemberek az igényeiknek leginkább megfelelő hibrideket tudják kiválasztani a kínálatunkból.

SILÓCIROK AJÁNLAT
 Hibrid  Buga  Érési idő  Terméspotenciál
 ARIGATO BMR  szemes  középkorai  37-42 t/ha zöldtömeg
 ES HARMATTAN  szemes  középkorai  35-40 t/ha zöldtömeg
 ES ATHENA  hímsteril  középkései  40-45 t/ha zöldtömeg
 BMR GOLD X  hímsteril  középkései  40-45 t/ha zöldtömeg
 BIOMASS133  hímsteril  kései  60-65 t/ha zöldtömeg

A sikeres ciroktermesztés alapja az, hogy ismerve a termőhelyi adottságokat és a cirok növény igényét, helyes hibrid választással és agrotechnika alkalmazásával próbáljuk meg maximalizálni a jövedelmünket! Ebben segít kollégáink szakértelme, személyes szaktanácsadása és kiadványunk, amiben a Lidea cirkok esetében bevált legfontosabb termesztéstechnológiai tudnivalókat foglaltuk össze.  A cirok termesztését meg kell tanulni! Ebben segít a tavalyi évben létrehozott online szakmai oldal (www.acirok.hu), ahol szakértőinktől személyre szabott választ és tanácsot kaphatnak a cirok termesztésével kapcsolatban.

További információ:
www.lidea-seeds.hu

Popovics Tamás (Galldorf Zrt.) 

Alacsony input költséggel termelhető, magas beltartalmú cirok vetőmagok a GALLDORF Zrt. kínálatában

Aszály esetén a termésszintjét megőrző, stressztűrő, alacsony input felhasználású, a gyengébb talajok hasznosítására is alkalmas, könnyű emészthetőségű, alacsony rovar kártételű, mikotoxinoktól (Fusarium, Aspergillus fajok) mentes, kiváló fehérje és energia tartalmú, élelmiszeripari, takarmányozási célú, bioenergia előállítására is alkalmas szemes cirok hibridek termesztéséhez ajánl a GALLDORF Zrt. Lidea szemes cirkokat.

2020-ban 18%-kal, míg 2021-ben további 14%-kal nőtt a cirokkal beültetett terület az Európai Unióban. Ez a növekedés mind a szemes cirokra (+20%), mind a silócirokra (+12%) vonatkozik. A Galldorf Zrt 2016 óta forgalmazza a korábban EURALIS néven befutott, 2021. december 01-től már Lidea név alatt megtalálható, ismertté vált cirok hibridjeit, amelyek piaci részesedése 65–70 százalékos a magyar piacon. Európában a cirokkal bevetett területeken gazdálkodók 20%-a Lidea fajtákat használ, ezért nem véletlen, hogy cirok termelőinknek mi is ezeket a piacvezető fajtákat kínáljuk és aratásuk után lehetőség szerint vissza is vásároljuk a megtermelt terményt takarmányüzemünk és sertés integrációnk számára.

A cirok kiváló szárazság- és stressztűrő képességét rendkívüli módon fejlett bojtos gyökérrendszerének is köszönheti. Kétszer annyi hajszálgyökere van, mint a kukoricának, ugyanakkor a levelei feleannyi vizet párologtatnak el, mint a kukoricáé és emellett az aszályos körülmények között a növényen megjelenő viaszréteg kiválasztásával is csökkenti a párologtatását. Ezért az egyik legfőbb erőssége a ciroknak, hogy egységnyi száraz anyag előállításához 30–50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége, mint a kukoricának. 

A cirokfélék termesztése nem igényel speciális eszközöket, illetve gépeket, a sortávolságra és növénysűrűségre több bevált technológiai megoldás is kidolgozott, az adott gazdaságnak a lehetőségeire és az adott területre kell a megfelelőt adoptálni, ebben kollégáink - az Agroszemek Kft. és a Lidea technológiai utasításait szem előtt tartva – tanácsadással segítik termelőinket.

Előnyt jelenthet viszonylag tág vetésideje, amely a napraforgó és a kukorica után kezdődik (ajánlott talajhőmérséklet: 11–13 oC) és május végéig biztonsággal kitolható, így egy adott szélsőséges időjárású tavasz esetében a cirok mindig jó választás lehet.

A cirokfélék nagy előnye, hogy a gyengébb adottságú, aszályra, stresszre hajlamos területeken is eredményesen termeszthetők, ott, ahol a hagyományosan termelt szántóföldi növények már nem. Így gyakorlatilag az extrém gyenge homok-, a szélsőséges szikes-valamint 4,5 pH alatti savanyú talajok kivételével minden egyéb szántóföldi terület alkalmas cirok előállítására. A cirok tápanyag igénye alacsonyabb, mint a kukoricáé, azonban a megfelelő mennyiségű és minőségű termés - megfelelő területen és tápanyagellátás mellett a korszerű hibridek 9-12 t/ha termésre is képesek - eléréséhez a szükséges tápanyagot biztosítani kell!

Tápanyag utánpótlását tekintve elővetemény betakarításától a növényápolás végéig tartó időszakban kijuttatásra javasolt összes hatóanyag mennyisége (kg/ha): nitrogén: 80-100 kg/ha, foszfor:60-70 kg/ha, kálium: 70-90 kg/ha. A cirok 6-8 leveles fenológiai állapotban kiemelkedően jól reagál a nitrogénre. A kultivátorral javasolt kijuttatandó hatóanyag: 30-40 kg/ha. Szemes cirok esetében a gyenge adottságú területekre kijuttatott túl sok nitrogén (150kg/ha hatóanyag felett) kockázatos, bizonyos esetekben ronthatja termesztés gazdasági eredményét.

A gyom­irtása a Concep III kezelés miatt speciális kezelést tesz lehetővé. A cirok esetében állati kártevő és gombás betegség csak elvétve fordul elő. A vetőmag antidótumos csávázásának köszönhetően szélesedett az alapkezelés (preemergens) és korai posztemergens kezelés lehetősége. Kétszikű gyomnövények tekintetében szélesebb a paletta, erre a cirok 3–6 leves állapotában van lehetőségünk, a buga differenciálódását megelőző időszakban. 

Az évelő egyszikű gyomnövények (pl.fenyércirok) ellen jelenleg tökéletes megoldást nyújtó gyomirtószer és így biztos megoldás sincs! Egyedüli és költséghatékony megoldásként az előző kultúrában vagy az őszi tarlón elvégzett gyomirtással lehet védekezni ellene. Megjelenése a ciroktáblán – a fertőzés függvényében – komoly terméskieséssel járhat. Emiatt évelő egyszikű gyomnövénnyel fertőzött területeken nem javasolt a cirok termesztése!

Az igen korai éréscsoportba tartozó ARMORIK magas termőképességgel, gyors vízleadással hálálja meg a termesztője választását.  Az ARMORIK cirok termése széles körű felhasználásra alkalmas. Megfelelő feldolgozás után takarmányozásra (sertés, baromfi, hal, madár) és élelmiszer, valamint egyéb termékek alapanya­gaként (liszt, sör, alkohol, stb.) is használható.

A középkorai éréscsoport két jeles, piros szemes képviselője az ES SHAMAL és az ES MONSOON sok hasonlóságot mutat. Tenyészidejük 90-115 nap közé esik, némi előnnyel az ES SHAMAL javára. Természetesen extenzívebb körülmények között is jó hozamúak, de ne feledjük, nagy termés csak gondos agrotechnikával érhető el. Eredményességüket kiváló tőszám kompenzáló hatásuknak, alacsony állomány magasságuknak és nem utolsó sorban a Diabrotica-val szembeni ellenállóképességüknek is köszönhetik. Vetésük 260-300 ezer mag/ha magszámmal és 45-76 cm sortávval javasolt. Zöldszáron érő jellegük nagyban segíti a narancsos piros szemeikkel teli bugák beérését. Az ES SHAMAL esetében félig nyitott, míg az ES MONSOON-nál félig tömör bugákat találunk. Magas fehérje tartalmú, narancsos piros termésük sertés, broiler, halak, madarak takarmányozására, az élelmiszeriparban sör, alkohol, liszt előállítására is alkalmas, a bioenergiai hasznosítási lehetőségük mellett.

A Galldorf Zrt. által forgalmazott és vissza is vásárolt cirok hibridek tulajdonságai

 Tulajdonságok / Fajta

Armorik

ES Shamal

ES Monsoon

 Fajta jelleg

piros szemű szemes cirok

piros szemű szemes cirok

piros szemű szemes cirok

 Tenyészidő

nagyon korai

középkorai

középkorai

 Terméspotenciál

8-10 tonna/ha

10-11 tonna/ha

10-12 tonna/ha

 Nyersfehérje tartalom

10-11%

10-11%

10-11%

 Ajánlott tőszám

260-300.000 szem/ha

260-300.000 szem/ha

260-300.000 szem/ha

 Ajánlott sortávolság

45-76 cm

45-76 cm

45-76 cm

 Kezdeti fejlődési erély

nagyon jó

nagyon jó

nagyon jó

 Stressztűrés

nagyon jó

nagyon jó

nagyon jó

 Általános jellemzők

Kimagasló termőképesség, tanninmentes (<0,14% DM) cirkok.

Kitűnő szárazságtűrés, zöld száron érés, nagyon gyors vízleadás, átlag feletti szárszilárdság és kitűnő Fusarium-tolerancia jellemzi mindhárom hibridet. Megdőlésre és pergésre nem hajlamosak, sterilitás alig fordul elő. Alacsony a növénymagasságuk, ezért könnyű a betakarításuk.

Együttműködő partnerünk a vetőmag hazai előállítója és termelésünk szakmai irányítója:

Agroszemek Kft., 6800 Hódmezővásárhely, Makói országút 212/a. (www.agroszemek.hu)

Ne feledje: nem csak jó vetőmagot és megbízható technológiát kínálunk, hanem vissza is vásároljuk a megtermelt szemes cirok mennyiséget, az ország bármely pontjára tudunk versenyképes felvásárlási árat ajánlani!

Kérjük, keressék a GALLDORF Zrt. területi képviselőit, munkatársait szemes cirokkal kapcsolatos kérdéseikkel, megrendeléseikkel!

További információ:
www.galldorf.hu

-an összeállítás-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Választott már kukoricát?

Választott már kukoricát?

Figyelmébe ajánljuk legújabb kiadványunkat, melynek címe Ígéretes kukorica portfóliók 2020 + növényvédelmi és tápanyagtippek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!