2024. március 29. péntek Auguszta

Heti fókusz: A csávázószerek védelmi spektruma

Agro Napló
A mai modern csávázószereknek sokrétű a védelmi funkciója. A kártevők és betegségek elleni hatékonyságon túl az élettani hatások fokozása is szerepel a hatáslistán. A fejlett formulációk felhasználói és környezeti biztonságot teremtenek. Szakértőink beavatják a részletekbe: a válaszokért kattintson!

A csávázószerek védelmi spektruma

A hozzászólásokért kattintson!

Kurtz György
BASF Hungária Kft.

Csorba Csaba
Bayer Crop Science

Rácz István
Corteva Agriscience™

Tőzsér Csaba
DEKALB Magyarország
Vados Csaba
UPL OpenAg

Kurtz György (BASF Hungária Kft.)  

 

Ma már a kalászos gombaölőszeres csávázószertől illetve csávázószer kombinációtól elvárható, hogy a legfontosabb talajból illetve magból származó kórokozók ellen hatékony legyen. Ezek a fuzárium félék, a szeptóriás betegség, búza kőüszög, búza porüszög, árpa porüszög, árpa levélcsíkosság, esetenként a hópenész. A hagyományos fungicides csávázószerek így a csírázó és a fiatal növényeket képesek megvédeni a betegségek ellen.

Azonban létezik ma már olyan megoldás, ami a hosszú hatástartamának köszönhetően nemcsak a talajból és a vetőmagból származó kórokozók, hanem a később támadó lombbetegségek ellen is védelmet nyújt. Ez a Systiva®, amely tulajdonképpen egy vetőmagra felvitt lombvédelmi kezelés. A kelő növény gyökerével felveszi a Systiva®-t, az szétáramlik az egész növényben és a növekedés során nem marad védtelen rész. A Systiva® belülről és preventíven véd a korai levélbetegségek ellen: lisztharmat, rozsda félék, szeptória, hálózatos levélfoltosság, ramuláriás levélfoltosság ellen. Ennek köszönhetően az első korai lombvédelmi kezelés elhagyható, a tavaszi munkacsúcs csökken, csapadékos tavaszon is biztosított a korai gombaölőszeres kezelés, jobban lehet összpontosítani más munkára.

További információ:
www.agro.basf.hu

Csorba Csaba (Bayer Crop Science) 

Szélsőséges esetektől eltekintve a termesztett növényeink hozamcsökkenését gyakrabban okozzák kórokozó gombák, mint a kedvezőtlen időjárás. Időrendben az első támadást a kórokozók a vetőmag ellen „indítják”, ugyanis a vetőmagok viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat és vitaminokat, amelyek elengedhetetlenek a csírázáshoz és a kezdeti fejlődéshez. A magot és a csírázó növényt károsító kórokozók fertőző képletei elsősorban a talajban és magában a vetőmagban vagy annak felületén találhatóak. Kártételük gyakran csak későn ismerhető fel, amikor már nem lehet ellenük hatékonyan védekezni.

A maggal és talajból terjedő betegségek ellen leghatékonyabban csávázással védekezhetünk. A növényvédő szerek alkalmazását tekintve ez a legcélzottabb felhasználási mód. Ebből következik, hogy környezetvédelmi és gazdaságossági szempontból is élenjáró megoldásról van szó.

A csávázás az integrált növényvédelmi technológia első, nélkülözhetetlen eleme. Egyetlen csávázószer sem nyújthat azonban 100% -os védelmet, s ha a maximális hatékonysághoz szükséges feltételek nem teljesülnek, nem várható el optimális biológiai hatás sem. A jó minőségű csávázás érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy

  • csak kifogástalanul tisztított, jó csírázási eréllyel rendelkező, magas vigorú vetőmagot válasszunk ki csávázásra;
  • a csávázógép állapota nagyban befolyásolja a csávázás minőségét, ezért azt a munka kezdetekor ellenőrizni, a gépek folyamatos karbantartásáról pedig gondoskodni kell;
  • mindig a csávázószer gyártó által ajánlott dózist kell alkalmazni.

A Bayer Crop Science Magyarországon tízévvel ezelőtt 2009-ben vezette be a Lamardor®-t, ami a kalászosok vetőmagvédelemben minőségi változást hozott. A Lamardor® a Bayer két kiváló azol fungicid hatóanyagát, a tebukonazolt és a protiokonazolt tartalmazza. Széles hatásspektrumú csávázószer lévén, a Lamardor® igen magas aktivitást mutat az összes fő betegség ellen, így a búza kőüszög, a búza porüszög, a hópenész, a fuzáriumos gyökér- és szártőrothadás, a Bipolaris sorokiniana által okozott közönséges gyökérrothadás, a szeptóriás pelyvafoltosság, az árpa porüszög, az árpa levélcsíkoltság és az árpa fedettüszög ellen. Más csávázószerekhez képest megkülönböztető tulajdonsága a hópenész és más fuzáriózisok, illetve a Bipolaris-os gyökérrothadás elleni hatása.

A betegségek elleni nagy hatékonyság mellett az új készítmény öt élettani hatással rendelkezik. Ezek a hatások - melyeket így együttesen csak a Lamardor® nyújt - fontos előnyöket jelentenek a készítmény felhasználója számára.

1. Jobb kezdeti fejlődés (vigor) az erősebb, vastagabb hajtások eredményeként a Lamardor-ral csávázott vetőmagból nagyobb vigorral bíró, erősebb csíranövények lesznek.

2. Fokozott fagytűrés a mezokotil megrövidülésének köszönhetően. A mezokotil a kelő növény legérzékenyebb része. Fagy esetén az elmozduló talajszemcsék könnyen megsértik. A mezokotil hiánya a Lamardor®-ral csávázott növények esetén fokozott fagytűrést biztosít.

3. Jobb szárazságtűrés a nagyobb vízfelvételből adódóan. A Lamardor® csávázás hosszabb gyökereket eredményez, javítja ezáltal a vízfelvételt és a szárazságtűrést.

4. Gyorsabb fejlődés, robosztusabb növények. A Lamardor® kezelés következtében fokozódik a hajtásképződés, korábbi bokrosodást, következésképpen erősebb, robosztusabb állományt eredményez.

5. Kitűnő, egészséges állomány. Néhány más azol-hatóanyagú csávázószerrel szemben a Lamardor® - szélsőségesen kedvezőtlen körülményektől eltekintve - nem késlelteti a kelést. A végső kelési arány azonban még néhány napos késés bekövetkezése esetén is magasabb lesz. Így a teljes növénybiztonság és a tökéletes hatékonyság eredményeként kiváló növényállományt kapunk.

A Lamardor Red csomag 10 tonna kalászos vetőmag csávázására szolgál, amelyben 2 liter Lamardor 400 FS folyékony csávázószer és 10 liter Peridiam Eco Red csávázási adalékanyag található. A koncentrált, két hatóanyagot tartalmazó csávázószer minden kalászosban felhasználható valamennyi csávázással leküzdendő betegség ellen.

További információ:
agro.bayer.co.hu

Rácz István (Corteva Agriscience™) 

2018 őszén vetettek a gazdálkodók először itthon Lumiposa®-val csávázott repce vetőmagot. Sok kérdés merült fel, mielőtt a csávázott mag vetése mellett döntöttek. A tavaly őszi „kártevő szezon” után úgy gondolom a fenti kérdésekre megkaptuk a válaszokat, persze ehhez segítségül kértük a partnereinket egy elégedettségi felmérésben való résztvételre.

Még 2018 októberében a Corteva Agriscience munkatársai és egy a mezőgazdaságra szakosodott piackutató cég segítségével, megkérdeztük a termelők véleményét a Lumiposa®-ról. A kérdéskörök a csávázott vagy inszekticiddel nem kezelt vetőmaggal vetett területekről, ezek arányairól és a célkártevőkről szóltak. Kérdés volt még a termelők általános elégedettségéről és a Lumiposa® csávázott repcevetőmag idei tervezett használatáről is.

A megkérdezettek közül 834 termelő, sok ezer hektárnyi vetett terület tükrében nyilatkozott. Ebben a mintában a Lumiposa® csávázott vetőmag használata a terület több mint 80%-án került elvetésre. Tehát annak ellenére, hogy a korábbi évekből nem volt tapasztalat a termékkel kapcsolatban, a termelők tisztában voltak a rovarölő szeres csávázás fontosságával és bíztak a Lumiposa® teljesítményében.

Ismert, hogy 2018 őszén nagyon korán és nagy területeken jelentek meg a káposzta repce korai kártevői, előbb a földibolhák, majd a megszokotthoz képest több héttel hamarabb és egyes régiókban exrtém magas egyeszámban a repcedarázs álhernyói.

A kép bal alsó részén látható csávázatlan maggal vetett területen a repcedarázs álhernyója tarrá rágta a kelőfélben lévő repcét. A csávázott maggal elvetett területen viszont a növények egészséges képet mutatnak a Lumiposa®-nak köszönhetően. Lajoskomárom, 2018. október.

Az említett felmérésben a csávázott maggal vetett terület 70 %-án az őszi szezon második felében az erős kártevő nyomás miatt további állománykezelést kellett alkalmazni, 30 %-án azonban nem. Arra a kérdésre, hogy ajánlanák-e a termelők a Lumiposa® csávázott repcevetőmag használatát gazdatársuknak, és ha igen miért, a válaszadók 90 %-a mondott igent. Az „igen” válaszadók indoklásában leggyakrabban az alábbiak szerepeltek:

  • A Lumiposa® 4 levélig biztonságot ad.
  • Korai védelmet biztosít a kártevők ellen.
  • A földibolhák ellen hatékony.
  • Egyszerű, korai védelem a kártevők ellen.

Ezek a szempontok is alátámasztják azt, hogy miért voltak elégedettek a gazdálkodók a termékkel. Az, hogy a csávázott maggal vetett területen kell-e későbbi rovarölő szeres permetezés, nagyban függ a területen megjelenő kártevők egyedszámától és az időjárási körülményektől. Ezért készítettünk egy rövid összefoglalót Farkas István növényvédelmi zoológus tájékoztatása szerint, ami segít eldönteni azt, hogy mikor szükséges az állománypermetezés a területen, még rovarölő szerrel csávázott mag használata esetében is.

A területen előforduló kártevők egyedszámának függvényében az állománykezelés indokolt, ha az alábbi értékeket kapjuk a felmérés, bonitálás során:

Földibolhák: a permetezés indokolt, ha a repce levélfelület 10%-a rágott és száraz napos az időjárás. Ezt a táblaszegélytől 30-50 méterre érdemes megnézni, de általában a szegélykezelés a legtöbb esetben mindig indokolt. Ha még nem jellemző a kártétel, de szikleveles állományban 2 bolha található növényenként, akkor is permetezni kell. Ha az állomány már fejlettebb, 2-4 levél vagy több, ez a növényenkénti szám 5-10 db, a későbbi permetezés is indokolt.

Repcedarázs álhernyó: az 5 db/m2 darabszám már súlyos – tarrágásos – kártételt eredményez. Ezért, ha négyzetméterenként 2 darab álhernyó károsít egy átlagos fejlettségű állományban, a védekezés már indokolt.

Repcedarázs álhernyójának kártétele a repcén. Lajoskomárom, 2018. október.

Káposztalégy: nagyon nehezen figyelhető/csapdázható, állományban nem nagyon lehet ellene védekezni, esetében a csávázás ad megoldást.

A megkérdezett gazdálkodók, szakemberek összességében elégedettek voltak a Lumiposa® nyújtotta korai védelemmel, tudva azt, hogy a termék a repce 2-4 lombleveles állapotáig fejti ki hatását. Ez lehet az oka, hogy a 2019-ben elvetésre kerülő repce területek több mint 90 %-án tervezik a Lumiposa® csávázott vetőmag vetését.

Mivel a vetőmagcsávázás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb eszköze a növénytermesztési, növényvédelmi technológiáknak, a Corteva Agriscience™ ezen területen is folytatja az innovációt, annak érdekében, hogy a termelők a maximális termést, profitot érjék el a termesztési ciklus végén.

2019-től a Pioneer repcevetőmagok LumiGEN™ márka alatt kerülnek forgalomba. Ez a márka képviseli azt a prémium vetőmag kategóriát, amely minden tekintetben kiszolgálja a szakma igényeit. A LumiGen™ márka olyan értékeket képvisel melyek elengedhetetlenek a magas színvonalú és nagy termés potenciálú repce termesztésben.

Ezek az értékek:

  • a kiváló genetika alapokkal rendelkező repcevetőmag - Pioneer repce hibridek
  • korai kártevők ellenei védelem – Lumiposa®
  • a csírakori gombabetegségek elleni védelem – Integral Pro™
  • gyors kezdeti fejlődés, tápanyagfelvétel – Lumibio™ Kelta.

Az Integral Pro™ biológiai fungicid segítségével a talajból fertőző csírakori kórokozók okozta problémák előzhetők meg. Ez a készítmény védelmet nyújt a fómás, verticilliumos fertőzéssel szemben, hatékony a rizoktóniás és alternáriás betegségekkel szemben is.

Valódi újdonság a Lumibio™ Kelta biostimulátor ami ugyancsak felkerül a vetőmagra a LumiGEN™ márkával jegyzett hibridek esetében. Olyan előnyöket biztosít, melyek a növények áttelelésében segítenek. Serkenti a korai gyökérzet, kifejezetten a hajszálgyökérzet kialakulását és fejlődését. Ennek következménye a jobb, gyorsabb tápanyag és vízfelvétel, ami egészséges, fejlett állományt eredményez.

További információ:
www.corteva.hu

Tőzsér Csaba (DEKALB Magyarország) 

„Büszkén állíthatom, hogy a DEKALB új, a magyar piacon egyedülálló vetőmagvédelmi megoldása, az ACCELERON ELITE olyan komplex lehetőséget ad a gazdálkodóknak, ami magában foglalja a fungicides és az inszekticides kezeléseket, így komplex védelmet nyújt a repcenövény korai fejlődési szakaszában támadó kórokozókkal és kártevőkkel szemben. Valamint olyan, biológiailag aktív összetevőket tartalmaz, ami még kedvezőtlen körülmények között is eredményesen elősegíti a növény zavartalan fejlődését, növekedését.

  • Scenic Gold - fungicid: A Bayer legújabb és legmodernebb gombaölő csávázószere. Két aktív gombaölő hatóanyaga (fluoxastrobin 150g/l, fluopikolid 200g/l) átfogó és hatékony védelmet nyújt a korán fertőző gombabetegségekkel szemben, mint a fóma, lisztharmat, alternária, rizoktónia. Nem befolyásolja a növény agrotechnikai tulajdonságait, és nincs negatív hatása a vetőmag csírázására sem
  • B-300 - biostimulátor: A bilaiae olyan vegyületeket választ ki, amik a talajban lekötődött foszfort segítenek elérhetővé tenni a növény számára, így serkentve a növény növekedési folyamatait.
  • Lumiposa - inszekticid: Hatékony védelmet nyújt a főbb szezon eleji károsítók ellen, mint a nagy repcebolha, káposztabolha, kis káposztalégy, repcedarázs.

Fejlesztőmérnőkként tudom, hogy az ACCELERON ELITE szlogenje, a „3-as hatással a kiszámíthatóbb hozamért!” szimpla reklámszöveg marad addig minden magyar repcetermesztő számára, amíg nincsenek szemmel látható, hazai eredményeink...

Sajnos a 2018-as repceszezon nem indult túl biztatóan. A kelet-magyarországi régióban csapadékhiánnyal, százazsággal küzdöttünk, Nyugat-Magyarországon pedig a túlzott mennyiségű, és gyorsan lehulló csapadék okozott problémákat a kelésnél. Az idei évben hét helyszínen folynak az Acceleron vetőmagvédelmi megoldás vizsgálatai, nagyon kíváncsiak voltunk, hogy mit fog mutatni „a valóság a prospektushoz képest”.

A kelés utáni felvételezéseknél, a B-300 biostimulátorral kezelt (ACCELERON STANDARD) parcellákon a sztenderd gombaölőszeres kontrollhoz képest jobban fejlett növényeket és nagyobb gyökértömeget tapasztaltunk.

A tél előtti vizsgálatok a B-300 biostimulátor gyökérzetre, gyökérnyakra kifejtett hatására is kiterjedtek: Balmazújvároson 3,166 mm-rel, Mélykúton 4,479 mm-rel vastagabb gyökérnyaki átmérőt mértünk a B-300-al kezelt parcellákban.

Ennek a biológiailag aktív anyagnak a gyökér hosszára is jótékony hatása volt: Cegléden 9,09%-kal, Andornaktályán pedig 19,46%-kal volt hosszabb repce gyökér hossza a kontroll parcellákhoz képest! Sőt! Látványosan több hajszálgyökeret láthattunk a kezelt növényeken! Így az B-300 biostimulátorral kezelt állomány megfelelő fejlettséggel tudott nekivágni a télnek!

A tőszámfelvételezések során kiderült, több kísérleti helyszín átlagában, hogy a kontrollhoz képest négyzetméterenként 5,16 növénnyel többet mértünk a B300 biostimulátorral kezelt parcellákban. Ez azt jelenti, hogy hektáronként 51600 növénnyel több a betakarításkori tőszám a kezelt parcellákban!

Az idei eredmények tehát az mutatják, hogy megéri Acceleron vetőmagvédelmi megoldással kezelt DEKALB repcehibridet választani, mert egy plusz biztonságot ad az ősz folyamán. Segíti a kelést még stresszes körülmények között is, a plusz foszforfelvételnek köszönhetően nagyobb gyökérzetet fejleszt a növény, és a megemelkedett tápanyagfelvétel miatt megfelelő fejlettséggel megy a növényünk a télbe. A több felhalmozott tápanyag és a nagyobb gyökérzet segítségével, tavasszal robbanásszerűen indulhat növekedésnek az Acceleronnal kezelt állományunk.

Az Acceleronról és a DEKALB hibridekről további hasznos és érdekes információk olvashatók a www.dekalb.hu oldalon. A www.facebook.com/DEKALBMagyarorszag oldalon naponta közlünk friss fotókat a szezont érintő érdekességekről. Érdemes követni minket.

Vados Csaba (UPL OpenAg) 

Az Európai Unió hatósága az egyes rovarölő hatóanyagok betiltásával pontosan kettészelte az őszi kártevők elleni stratégiánkat. Ezidáig a talajlakó és gyökérzetet támadó és a talajfelszín feletti növényi részeket károsító rovarfajok ellen egyidőben és egy helyen -csávázással-lehetett védekezni. Jelenleg kalászosaink föld feletti részeit károsító levéltetvek, kabócák elleni beavatkozást el kell választani a talajban élő lárvák elleni védekezéstől. Míg a vírusvektor fajok ellen kénytelenek vagyunk állományban- akár több alkalommal - védekezni, addig a talajlakók ellen nem kell lemondanunk a vetőmagcsávázás kényelmes és olcsó megoldásáról. Már csak azért sem, mert a talajlakó kártevők, de különösen a különböző drótférgek időközben egyre többen vannak talajainkban. Tavaszi növényeink sorkezelése és a korábbi vetőmagcsávázás ugyanis sajnos nem voltak 100%-os hatásúak, a különféle zöldítési programok, talajművelési változások pedig csak rontanak a helyzeten. A kártevők állandó jelenlétére készülnünk kell, a kártétel a talajhőmérséklet és nedvesség függvényében elviselhetőből tragikussá válhat. Ezért ahol és amikor csak lehet, védekeznünk kell. A lárvák az őszi növények gyökérzónájában is jelen lehetnek, hiszen a talaj még meleg és jó esetben elég nedves is. Kalászos vetőmag rovarölőszeres csávázására kizárólag a SIGNAL 300 ES használható.

1. kép: Drótféreg kártétel őszi búzában

2. kép: A drótféreg a kalászosban is jelen van és táplálkozik.

A készítményt drótférgek és egyéb talajlakó lárvák ellen fejlesztették ki, könnyen kezelhető emulziós formulációja és remek színe is segít jól használhatóvá tenni. Hatóanyaga a cipermetrin, piretrioid tipusú. Kontakt és gyomorméreg, kiváló gázosodó tulajdonságokkal. Mielőtt a kedves olvasó itt abbahagyná a cikk olvasását, azt mindenképp jó tudni, hogy a hatóanyag teljesen másképp viselkedik a talajban, mint ahogy korábban megszokhattuk. A felszín alatt ugyanis nincs a molekulát degradáló UV sugárzás, napfény. A hőmérsékleti és nedvességviszonyok is jóval kiegyenlítettebbek a megfelelő hatás, tartamhatás kialakulásához, az emulziós formuláció pedig szavatolja az egyenletes, hosszan tartó kioldódást. A cipermetrin a vetőmag környezetének cirka 4 cm-es zónáját alakítja át védelmi területté, erős repellens hatása hirdeti, jobb tágulni onnan.

A SIGNAL igen jól keverhető két gombaölő csávázószer készítményünkkel, melyekkel teljessé válik a vetőmagvédelmi rendszer. Keressék technológiai csomagunkat!

A Rancona 15 ME szíve a triazol csoportba tartozó ipkonazol hatóanyag, mely széles spektrumánál fogva teljeskörű védelmet képes adni a vetőmagot fertőző és a talajból támadó gombabetegségek ellen. Kontakt és szisztémikus hatása a gombasejtek membránjain az ergoszterol molekulák gátlásán alapul. A fuzáriumok (Fusarium ssp.) és az üszögök nemzetségei (Tilletia, Ustilago) elleni kiemelkedő teljesítményében a mikroemulziós formuláció nagy segítséget ad. Így lehetséges, hogy pár gramm hatóanyag képes maradéktalanul ellátni feladatát.  A kezelt magok nem csíráznak késve, a Rancona 15 ME használatával rendre igen jó tőszámot sikerül elérni - és ugye, ez a lényeg!

A készítmény teljes kalászos kultúrakörben használható, akár az AKG bármely előíráscsoportjában.

A Rancona i-Mix még ennél is jobb, hiszen az ipkonazol növelt mennyisége mellett egy imidazol hatóanyagot is tartalmaz: ez az imazalil. Hatáskifejtésének helye és módja az ipkonazoléhoz hasonló, spektrumában és fizikai tulajdonságaiban (pl. vízoldékonyságban) jelentős eltérés van. Az imazalil többek közt a Pyrenophpora és a Phoma fajok ellen is kiváló hatású, gyorsan feljut az első kis levelekbe, így az őszi árpa és búza kezdeti, levélen megjelenő betegségeit ki tudja iktatni.

A Rancona i-Mix is a profi, mikroemulziós formulációt kapta. Ezzel együtt, az egymás hatását erősíteni képes, szisztémikus hatóanyagok tökéletes védelmet képesek biztosítani úgy, hogy a kezelt magok csírázása és kelése zavartalanul zajlik. Tőszámvizsgálatkor kiderül, a Rancona i-Mix minden versenytársát képes megelőzni. Különösen a kényes őszi árpa és kevés csíraszámmal vetendő őszi búza fajták csávázószere. Jó hír, hogy AKG-ban korlátozás nélkül használható, a teljes kalászos kultúrakörben engedélyezett.

Készítményeink nagy előnye a ME formulációból eredő pontosan adagolható, leporlásmentes alkalmazhatóság. A hatóanyagok teljes mennyisége a vetőmaggal a talajba jut, nem károsítva feleslegesen a környezetet és a felhasználók egészségét.

További információ:
www.arystalifescience.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Heti fókusz: Az árpa sikerének titka

Az ideihez hasonló aszályos évjárat – amely egyre inkább trenddé válik – az árpa malmára hajtja a vizet. Szakértők mondják el véleményeiket, javaslata...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!